10:43 17.06.2021

Україна у 2020 році показала найбільший прогрес в індексі миролюбності у світі

3 хв читати
Україна у 2020 році показала найбільший прогрес в індексі миролюбності у світі

Індекс миролюбності для України у 2020 році покращився на 0,22, або на 7,6% - до 2,66, що стало найкращим показником серед 163 досліджуваних країн, ідеться в щорічному "Глобальному індексі миролюбності" (Global Peace Index), оприлюдненому Лондонським інститутом економіки та світу в четвер.

"Показники, які покращилися, передбачали насильницькі злочини, демонстрації з насильством, політичну нестабільність та інтенсивність внутрішнього конфлікту", - наголошується в документі.

Така динаміка дала змогу Україні піднятися на шість позицій угору в глобальному рейтингу і посісти 142-гу позицію - між Іраном та Ізраїлем.

"Хоча в Україні спостерігається найбільше зростання миролюбності, зберігається занепокоєння з приводу виникнення майбутнього конфлікту", - зазначають одночасно автори дослідження. Вони наголосили на зосередженні російських військ на кордоні з Україною на початку 2021 року. "Попри виведення військ із прикордонного регіону, в доступному для огляду майбутньому напруженість, імовірно, залишатиметься високою", - йдеться в дослідженні.

За динамікою поліпшення індексу слідом за Україною в 2020 році слідують Ірак (0,147) і Польща (0,142), що посіли в глобальному рейтингу миролюбності відповідно 159-те і 24-те місця.

Найгіршу ж динаміку показали Буркіна Фасо (0,254) і Білорусь (0,183), що посіли 134-те і 117-те місця.

Як зазначили автори дослідження, падіння Білорусі в глобальному рейтингу відразу на 19 позицій - до 117-го місця - пов'язане з минулими найбільшими в історії цієї країни антиурядовими протестами, організованими опозицією у відповідь на пропозицію президента Олександра Лукашенка про шостий термін на посаді.

У пострадянському регіоні суттєво погіршилися також показники Азербайджану (0,122) і Вірменії (0,079), що опустило їх відповідно на 6-те і 16-те місця в глобальному рейтингу - до 121 і 94 позицій.

Найменш миролюбною країною в регіоні, згідно з дослідженням, залишається Росія, - 154-те місце з 163 країн

Загалом рівень миролюбності у 87 країнах за минулий рік покращився, тоді як негативну динаміку показали 73 країни, а середній показник індексу погіршився лише на 0,07% - другий найменший показник зміни за 15 років розрахунку індексу.

"Ще занадто рано оцінювати довгострокові наслідки пандемії для світу. Однак мінливі економічні умови в багатьох країнах збільшують імовірність політичної нестабільності і насильницьких демонстрацій", - наголошується в дослідженні. Згідно з ним, у період із січня 2020 року до квітня 2021 року зареєстровано більше ніж 5 тис. насильницьких подій, пов'язаних із пандемією.

Статус найбільш миролюбної країни з 2008 року, як і раніше, утримує Ісландія з рівнем індексу 1,1, за якою з помітним відставанням слідують Нова Зеландія, Данія і Португалія.

Замикає список із 163 країн, як і рік тому, Афганістан з індексом 3,631, перед яким йдуть Ємен, Сирія і Південний Судан.

Соціологи під час складання рейтингу аналізують такі показники: політична передбачуваність, економічна стабільність, ситуація з правами людини, ступінь згуртованості суспільства, рівень терористичної загрози.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА