12:10 17.06.2021

Рада збере 300 голосів для внесення змін до Конституції в частині децентралізації - Чернишов

2 хв читати
Рада збере 300 голосів для внесення змін до Конституції в частині децентралізації - Чернишов

Верховна Рада збере 300 голосів, необхідних для внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, вважає міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

"Після остаточного узгодження позицій і реєстрації проекту - будуть (голоси - ІФ). Але в будь-якому разі йдеться про 2022 рік", - сказав Чернишов в інтерв'ю ZN.UA, розміщеному в четвер на сайті видання.

Він наголосив, що необхідні закони можуть бути оперативно ухвалені, так само як і зміни до Конституції.

"Закони - дуже важливі. І Конституція важлива. Це питання життєдіяльності громад та запуску механізму їхньої відповідальності. Всі законопроекти готові, і я не бачу тут проблем", - заявив міністр.

"Ви побачите, що реформа системи державного управління буде найкращою реформою, яку здійснила Україна за останній рік", - додав він.

Що стосується можливості зміни форми державного правління в Україні на президентську республіку, Чернишов уточнив, що "нерідко це єдиний шлях для швидких реформ і структурних змін", однак для України це передчасне питання.

Водночас він висловив упевненість, що майбутні префекти на місцях мають бути підзвітні безпосередньо президенту, а не Кабінету Міністрів.

"Ми обговорюємо це питання і цю частину можливих змін до Конституції. Хоча я, зі свого боку, впевнений, що це - абсолютна вертикаль президента України. Я готовий це пояснювати і не бачу в цьому жодних суперечностей, на які ви натякаєте. Ми не можемо ігнорувати нинішній стан держави. Передусім зовнішньополітичні, територіальні особливості, а також внутрішню нестабільність з огляду на незавершеність реформ. І тут має бути дуже чітка вертикаль управління з досить швидкою реакцією її глави. Тільки президент може дати необхідний заряд енергії цій конструкції і гарантувати безпеку держави", - заявив Чернишов.

Відповідаючи на запитання про можливість громад стати юридичними особами, він уточнив, що територіальна громада є основним суб'єктом самоврядування.

"Ніхто не піддає це сумніву", - наголосив міністр.

"Зараз працюємо над посиленням правосуб'єктності, додаткове регулювання передбачаємо шляхом внесення змін до Конституції та відповідного законодавства. Працюємо над цим спільно з Радою Європи", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятувальників

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА