17:24 18.06.2021

ОАСК забезпечив розгляд позову Шмигаля за приписом НАЗК у безпрецедентні для українського правосуддя терміни - Новіков

2 хв читати
ОАСК забезпечив розгляд позову Шмигаля за приписом НАЗК у безпрецедентні для українського правосуддя терміни - Новіков

Рішення Окружного адмінсуду міста Києва про тимчасове призупинення розпорядження Національного агентства з питань запобігання корупції в Кабміні щодо усунення порушень, які стосуються призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України", було ухвалено після розгляду позову прем'єр-міністра Дениса Шмигаля в рекордно швидкі терміни, повідомляє прес-служба НАЗК.

"ОАСК забезпечив розгляд клопотання про забезпечення позову в рекордні строки — менше ніж за два дні. Така швидкість є безпрецедентною для українського правосуддя. Особливо зважаючи на те, що станом кінець 2020 року в судах накопичилося понад 3 тисячі справ щодо корупціонерів, які не були розглянуті", - заявив стосовно цього глава агентства Олександр Новіков.

За його словами, задоволення цього позову судом іще раз доводить "кричущу необхідність завершення судової реформи".

"НАЗК також звертає увагу, що за постановою Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) від 06.03.2008 № 2 застосування судом таких заходів забезпечення, які за змістом є ухваленням рішення без розгляду справи по суті, не відповідає меті правового застосування забезпечення позову", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що в цьому випадку позивач просить суд визнати протиправним та скасувати припис НАЗК, а суд без розгляду справи фактично виконує запитуване позивачем.

"Зважаючи на Постанову ВАСУ, забезпечення такого позову не відповідає меті правового застосування забезпечення позову", - додають в агентстві.

Як повідомлялося, у п'ятницю Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію розпорядження Національного агентства з питань запобігання корупції на ім'я прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Раніше НАЗК у приписі вимагало скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду №370-р, згідно з яким Юрія Вітренка обрано та призначено головою правління НАК "Нафтогаз України".

У НАЗК зазначають, що закон "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення особи з публічної служби вона протягом року не може брати участь у керівництві організаціями, на які могла впливати під час роботи на державу. При цьому таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

За даними проведеного НАЗК моніторингу, Вітренко на посаді в. о. міністра енергетики в період з 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності "Нафтогазу".

У свою чергу в прес-службі "Нафтогазу" зазначили, що припис НАЗК є упередженим і буде оскаржений у судовому порядку. У НАК також повідомили, що відсутність порушень норм закону під час укладення трудового контракту з Вітренком підтверджена висновком Інституту держави і права ім. Корецького.

З 29 квітня 2021 року на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" замість Андрія Коболєва призначено Вітренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА