20:38 18.06.2021

США мають намір домовитися з Тегераном щодо ядерної угоди до інавгурації нового президента Ірану

2 хв читати
США мають намір домовитися з Тегераном щодо ядерної угоди до інавгурації нового президента Ірану

США хотіли б домовитися з Тегераном з приводу угоди 2015 року з іранської ядерної програми в наступні шість тижнів - до вступу на посаду нового президента Ірану, повідомляє в п'ятницю портал Axios з посиланням на неназваного представника американської влади.

"Якщо у нас не буде угоди перш, ніж буде сформовано новий (іранське - ІФ) уряд, я думаю, це порушило би питання про те, наскільки досяжним (це завдання - ІФ) взагалі може бути", - цитує Axios слова джерела.

Він зазначив, що якщо переговори затягнуться до початку серпня, то така ситуація "викликає занепокоєння". Водночас джерело пояснило, що справа тут не в можливому приході до влади в Ірані консервативного уряду, а в тому, що затягування переговорів без великого кроку вперед знижують шанси на успіх.

"Ми будемо вести переговори так само, як і раніше. Що станеться після інавгурації (президента Ірану - ІФ), це інше питання, але хотілося б сподіватися, у нас буде угода до цього. Якщо ні, доведеться думати", - пояснило джерело .

За його словами, США не налаштовані вести переговори "нескінченно", як мабуть і Іран.

Водночас він відмовився назвати конкретний термін закінчення переговорів і найсерйозніші труднощі, що залишаються на шляху до угоди США і Ірану. Але він запевнив, що Тегеран "серйозно залучений до процесу", і угоду можна досягти протягом декількох тижнів.

Громадяни Ірану цієї п'ятниці голосують за нового президента країни.

США під час президентства Дональда Трампа вийшли зі Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми і відновили жорсткі санкції проти Тегерана. У відповідь на це Іран припинив дотримуватися прописаних в "ядерній угоді" обмежень, що стосуються його атомної програми. Тепер учасники переговорів у Відні прагнуть узгодити умови, на яких обидві ці країни погодяться повернутися до дотримання зобов'язань у рамках угоди з іранського атому.

Axios нагадує, що у Відні пройшли вже шість раундів переговорів, до того ж США ведуть переговори через посередників від ЄС. Однак аналітики і дипломати, зазначає Axios, раніше говорили, що угоду простіше було б укласти з адміністрацією нинішнього президента Ірану Хасана Рухані, ніж з найбільш імовірним переможцем на президентських виборах в Ірані Ібрагімом Райсі.

Раніше головний іранський парламентер, заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявляв, що Тегеран "як ніколи близький" до досягнення угоди з США та іншими країнами щодо відродження іранської ядерної угоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА