11:56 19.06.2021

Проти Шарія відкрито кримінальні справи за фактами відмивання доходів і махінацій з фінансуванням партії – Гончаренко

3 хв читати
Проти Шарія відкрито кримінальні справи за фактами відмивання доходів і махінацій з фінансуванням партії – Гончаренко

Офіс генерального прокурора і Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) відкрили кримінальні справи проти блогера Анатолія Шарія за фактами відмивання доходів, ухилення від сплати податків і махінацій у фінансуванні "Партії Шарія".

"Отримав відповіді на свої депутатські звернення щодо законності придбання у власність нерухомості, де переховується Шарій та його дружина, а також про джерела фінансування "Партії Шарія". Офіс генпрокурора повідомив, що з цього приводу вже веде розслідування Головне слідче управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України", – написав народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Телеграм-каналі в суботу.

У відповіді Офісу генпрокурора на запит Гончаренка, фотокопію якої нардеп оприлюднив на телеграм-каналі, уточнюється, що розслідування здійснюється за ч.1 ст. 205-1, ч. 2 ст. 209, ч. 3 ст. 212 (підробка документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинена у великому розмірі; ухилення від сплати податків, зборів) Кримінального кодексу України.

НАЗК у свою чергу також повідомило, що виявило ознаки кримінальних злочинів у звіті "Партії Шарія".

"НАЗК повідомило, що в результаті аналізу звіту "Партії Шарія" було виявлено ознаки кримінальних злочинів: подання завідомо неправдивих даних фінансового характеру та невідповідність сум доходів осіб, які фінансували партію, розмірам внеску. Всі матеріали НАЗК передало Нацполіції (вже відкрито провадження) і фіскальній службі", – написав Гончаренко.

У відповіді НАЗК на депутатське звернення, оприлюднене нардепом, що агентство не має повноважень проводити перевірку джерел надходження коштів, за рахунок яких юридичні особи здійснюють підтримку політичних партій, однак про виявлені ознаки правопорушень було повідомлено Головне слідче управління Національної поліції України.

"За інформацією ГСУ Нацполіції, за переданими Національним агентством матеріалами здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, з урахуванням чого Національне агентство не може надати додаткові дані про виявлені ознаки кримінальних правопорушень", – зазначається у відповіді НАЗК.

Крім того, НАЗК передало Державній фіскальній службі України інформацію та копії звітів "Партії Шарія" за 2019 рік і перший квартал 2020 року у зв'язку з досудовим розслідуванням.

Як повідомлялося, у лютому Шарію було повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч.1 ст. 111 "державна зрада" та ч. 1 ст. 161 "порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками". Правоохоронці повідомили, що метою Шарія було загострення суспільно-політичної ситуації в Україні та розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ненависті всередині української держави.

За даними ЗМІ, Шарій проживає наразі в Іспанії.

Його викликали для участі в допиті як підозрюваного, проте він не з'явився. Наразі Шарія оголошено в державний розшук.

1 березня Служба безпеки України виявила факт внесення завідомо неправдивих даних під час перереєстрації "Партії Шарія". Відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.358 (підробка документів, печаток, штампів і бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА