13:50 21.06.2021

Сербія, Чорногорія, Норвегія та інші країни приєдналися до заборони ЄС на допуск у свій повітряний простір білоруських літаків

2 хв читати
Сербія, Чорногорія, Норвегія та інші країни приєдналися до заборони ЄС на допуск у свій повітряний простір білоруських літаків

Деякі країни-кандидати на вступ до Євросоюзу, а також держави-члени Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) приєдналися до рішення ЄС про заборону на допуск у свій повітряний простір та аеропорти літаків білоруських авіакомпаній, повідомив офіційний представник голови дипломатії ЄС Петер Стано.

"Країни-кандидати, зокрема Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Албанія, а також такі країни ЄАВТ, як Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, члени Європейської економічної зони, приєднуються до рішення Ради ЄС", - ідеться в прес-релізі, поширеному в понеділок Стано.

У документі наголошується, що перераховані вище країни забезпечать "відповідність своєї національної політики цим рішенням Ради".

4 червня Рада ЄС оголосила, що впроваджує заборону на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС і на їх допуск у європейські аеропорти. Це рішення набуло чинності 5 червня.

У документі Ради зазначається, що держави-члени ЄС тепер матимуть відмовляти білоруським лайнерам у дозволі на посадку, зліт з їхньої території або у використанні їхнього повітряного простору. Водночас у документі уточнювалося, що заборона "не поширюється на випадки виникнення необхідності екстреної посадки або екстреного прольоту" над територією ЄС.

23 травня в аеропорту Мінська здійснив вимушену посадку літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Авіакомпанія повідомила, що літак приземлився у Мінську, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу на борту лайнера. Інформація про мінування літака згодом не підтвердилася.

Роман Протасевич, один із засновників порталу Nexta, визнаного в Білорусі екстремістським, який летів цим рейсом, після посадки літака в Мінську був затриманий. Крім того, було затримано його подругу, студентку Європейського гуманітарного університету у Вільнюсі, громадянку Росії Софію Сапегу.

Згодом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що саміт ЄС вирішив впровадити додаткові персональні санкції щодо білоруських осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА