10:37 23.06.2021

Кучма про 20-ту річницю візиту Папи Римського в Україну: Тоді наша країна займала більше місця на політичному глобусі

2 хв читати
Кучма про 20-ту річницю візиту Папи Римського в Україну: Тоді наша країна займала більше місця на політичному глобусі

23 червня виповнюється 20 років від моменту початку першого і поки що єдиного візиту Папи Римського в Україну.

Як заявив щодо цієї події другий президент України Леонід Кучма (1994-2005), домогтися візиту Івана Павла II в нашу країну в 2001 році вдалося завдяки зусиллям українських дипломатів, а також більш вагомій ролі України на геополітичній арені.

"Думаю, Іван Павло ІІ входить до першої десятки світових лідерів за весь післявоєнний період. Він був унікальною людиною. Немічний тілом, але сильний душею. Він мав величезний глобальний авторитет. Приймати такого гостя для України було честю. Хочу окремо згадати тих, хто зробив величезний внесок у підготовку візиту – корифеїв нашої дипломатії Геннадія Йосиповича Удовенка й Анатолія Максимовича Зленка", - цитує Кучму його прес-секретар Дарка Оліфер у Facebook.

За словами другого президента, візит Папи планувався не для того, щоб "подратувати Росію", а для того, щоб мільйони греко- і римо-католиків України могли наживо почути слова свого духовного наставника.

"Гадаю, що в ті роки Україна, скажімо так, займала більше місця на політичному глобусі, ніж зараз. Причому ми цікавили світ саме тим, що робили самі, а не тим, що з нами робили інші. Ми були більше суб’єктом, ніж об’єктом. Під час мого президентства двічі з візитом у Київ приїздив президент США, глава Китаю – теж двічі, європейські лідери – ще частіше. Дуже велике значення мало й те, що Папа Іван Павло ІІ приділяв Україні особливу увагу. Він справді вважав її рідною для себе країною", - наголосив Кучма.

Він додав, що в більш пізні часи домогтися візиту Папи не вдалося через те, що Москва почала в усьому заважати Україні.

"Це факт. Ставили палки в колеса в усіх сферах. І контакти Києва – що з Ватиканом, що з Константинополем – намагалися зривати і Кремль, і російська церква. Та попри все я не маю сумніву, що після того візиту Україна стала ближчою до європейської цивілізації, до Заходу. І маю надію, що ближчою до Бога", - резюмував другий президент.

Візит Папи Римського Івана Павла II відбувся 23-27 червня 2001 року. Метою візиту була підтримка вірян усіх конфесій і підтвердження європейського шляху України.

Під час свого перебування в Україні понтифік відвідав Київ і Львів, виголосив 11 проповідей і промов, провів літургії, на яких були присутні понад 2 млн громадян. Під час літургій на київському аеродромі "Чайка" і на львівському іподромі Іван Павло II звертався до вірян українською мовою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА