13:45 25.06.2021

Більшість громадян високо оцінюють реалізацію основних принципів Конституції України - опитування

3 хв читати
Більшість громадян високо оцінюють реалізацію основних принципів Конституції України - опитування

Більшість громадян України високо оцінюють реалізацію конституційних принципів суверенності, незалежності й демократичності держави, свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова напередодні Дня Конституції.

"Згідно з результатами опитування, 67% респондентів вважають, що Україна справді є суверенною державою (заперечну відповідь дали 26%), незалежною державою називають її 56% респондентів (не вважають незалежною - 39,5%). 60% опитаних дотримуються думки, що Україна є демократичною державою (заперечну відповідь дали 33%)", - зазначається у звіті за підсумками дослідження, оприлюдненому в п'ятницю.

При цьому соціальною державою Україну вважає 41%, тоді як тих, хто такою її не вважає, - 45% опитаних. Найрідше громадяни України визнають її правовою державою - 36% при 52% заперечних відповідей.

Зазначається, що якщо суверенною державою Україну вважає більшість жителів усіх регіонів - від 83% на заході країни до 50% - на сході, то незалежною - більшість жителів тільки західного та центрального регіонів (80% і 58% відповідно), тоді як більшість жителів південного і східного регіонів (58% і 56% відповідно) її такою не вважають. За всіма цими показниками краще оцінюється реалізація конституційних принципів жителями західного регіону, найгірше - жителями східного й південного регіонів. Чим молодші респонденти, тим краще вони оцінюють реалізацію конституційних принципів.

Респондентів також попросили оцінити, наскільки дотримувалися в Україні протягом останнього року права людини та громадянина, за 5-бальною шкалою, де оцінка "1" означала "дуже погано", а "5" - "дуже добре".

Найкраще громадяни оцінювали дотримання в Україні таких прав і конституційних принципів, як право на свободу пересування, на життя, на свободу слова, думки, совісті та релігії, свободу вираження поглядів, свободу мирних зібрань і свободу асоціації з іншими, права на освіту, на гарантію прав і свобод без дискримінації за ознакою статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного або соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження або інших обставин, права на захист дітей і підлітків, неприпустимість тортур і перебування людини в рабстві. Дотримання цих прав і принципів оцінюється в діапазоні від 3,5 до 3,7 бала.

Найгірше оцінювалося дотримання таких прав і принципів, як право на справедливий, відкритий і незалежний суд, презумпції невинуватості у кримінальному праві, права на соціальну та медичну допомогу, на соціальне забезпечення, на працю і справедливу винагороду - в діапазоні від 2,6 до 2,9 бала.

Порівняно з 2006 і 2011 роками, коли проводилися аналогічні опитування, покращилася оцінка дотримання прав на захист дітей і підлітків, на охорону здоров'я, на освіту, на працю і справедливу винагороду, на соціальне забезпечення, на соціальну та медичну допомогу. Порівняно з попередніми роками оцінки громадянами дотримання жодного з прав не знизилися на статистично значущому рівні.

Жителі західного регіону оцінюють дотримання більшості прав вище, ніж жителі інших регіонів. Чим молодші респонденти, тим вище вони оцінюють дотримання всіх конституційних прав в Україні.

Дослідження проведено в період з 11 по 16 червня 2021 року методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Соціологічне опитування проведено в рамках дослідницького проекту "Україна: 30 років на шляху до Європи", фінансованого представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА