13:52 25.06.2021

Президент Молдови заявила, що подасть до суду на депутатів-соціалістів, які звинувачують її у викраденні Чауса

3 хв читати
Президент Молдови заявила, що подасть до суду на депутатів-соціалістів, які звинувачують її у викраденні Чауса

Президент Молдови Майя Санду заявила, що подасть до суду на депутатів-соціалістів, які звинувачують її в причетності до викрадення в Кишиневі збіглого українського судді Миколи Чауса.

Про це вона заявила в п'ятницю на прохання журналістів прокоментувати заяви, зроблені з цього приводу напередодні депутатами від Партії соціалістів Адріаном Лебединським і Григорієм Новаком.

"Я чула цю брехню вже кілька разів, і соціалісти продовжують на ній наполягати. Я звернуся до суду, оскільки не брала в цьому участі і нічого не знала. Мені дуже шкода, що державні установи не змогли вчасно дізнатися про це і запобігти викраденню", - зазначила Майя Санду.

Вона пояснила, що їй було відомо про присутність Чауса в країні, але президент Молдови заперечує, що обговорювала цю тему зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

"Уперше я почула про те, що в Молдові перебуває український суддя, у 2019 році, коли була прем'єр-міністром. Тоді про це мені сказав президент Зеленський. Я сказала, що вивчу це. Після цього у мене не було розмов із паном Зеленським на цю тему", - сказала Санду.

На прес-конференції напередодні депутати ПСРМ Адріан Лебединський і Григорій Новак заявили, що спеціальна парламентська комісія, яка розслідувала обставини викрадення в Кишиневі колишнього українського судді Миколи Чауса, встановила причетність до інциденту деяких державних відомств Молдови. За їхніми словами, Служба інформації та безпеки, яка підпорядковується президентові, оперативно поінформувала Майю Санду про те, що відбулося викрадення, але не вжила жодних заходів для затримання викрадачів за гарячими слідами.

Як повідомлялося, Микола Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками. Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках. Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни.

Чаус прилетів до Кишинева приватним літаком із вказівкою службам аеропорту не оглядати борт. Він в'їхав до Молдови нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. ЗМІ писали, що йому вдалося уникнути арешту й екстрадиції завдяки заступництву п’ятого президента України Петра Порошенка і молдовського олігарха Володимира Плахотнюка. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку. Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки. У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. В Україні йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

Невідомі викрали Чауса 3 квітня в центрі Кишинева. Його місцезнаходження не відоме. Проте він кілька разів виступав в інтернеті з відеозверненнями до своєї дружини. Чаус заявив, що його "ніхто не викрадав, і він перебуває в безпеці".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА