14:53 25.06.2021

"Справа вагнерівців" після заяви Зеленського потребує негайного та неупередженого розслідування, вважають у "Голосі"

4 хв читати
"Справа вагнерівців" після заяви Зеленського потребує негайного та неупередженого розслідування, вважають у "Голосі"

Заява президента України Володимира Зеленського щодо зриву спецоперації з затримання "вагнерівців" посилила необхідність створення тимчасової слідчої комісії парламенту для неупередженого розслідування цієї справи, вважає секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки (фракція "Голос") Роман Костенко.

"Ще рік тому ми заявили, що ця спецоперація була, але влада досі приховувала правду. Керівник ОП навіть заперечував це. А тепер особисто президент підтверджує існування такої операції. Таке відчуття, ніби факт проведення спецоперації довелося визнати через суспільний резонанс. А до того просто замітали сліди свого провалу", - цитує Костенка прес-служба "Голосу" в п'ятницю.

Зазначається, що в Офісі президента "хочуть перекласти всю відповідальність за проведення цієї спецоперації на міжнародних партнерів", проте за правилами спецслужб і елементарної дипломатії так не робиться, оскільки людей, які хотіли допомогти Україні затримати своїх ворогів, тепер звинувачують у тому, що вони хотіли Україну використати для цієї спецоперації.

"Члени ПВК "Вагнер" насамперед були потрібні нам, оскільки вони воювали проти нашої країни, а не наших партнерів, яких звинувачують в ОП. Затримання вагнерівців було б вагомим доказом військової присутності збройних сил Росії на Донбасі", - наголосив нардеп.

Він зазначив, що з інтерв'ю Володимира Зеленського не зовсім зрозуміло, коли саме він телефонував Олександру Лукашенку.

"Після того як "вагнерівців" затримали, чи перед цим, передаючи відповідну інформацію? А це важливо знати", - наголосив Костенко.

За його словами, для того, щоб знизити градус напруги та виправдати свої дії, президент навів приклад важких наслідків та ізоляції для Білорусі після посадки літака з опозиціонером Протасевичем, проте "це зовсім різні речі, оскільки одна справа - посадити літак, на борту якого терористи та екіпаж, і країни знають про угоду, а інша - викрасти літак, щоб затримати опозиціонера".

"У підсумку суспільство таки отримало важливу інформацію. Однак тепер владі доведеться відповідати на запитання, які випливають із цієї заяви. Розслідування необхідно провести терміново. Однак створена "Слугами народу" ТСК досі не розпочала роботу, а депутатів з опозиційних політичних сил до її складу так і не внесли, хоча обіцяли це зробити й першочергово розслідувати саме зрив цієї спецоперації. Тепер потрібно знову розпочинати боротьбу за правду", - резюмував Костенко.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заперечив причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції з захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що востаннє він спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих вагнерівців. "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

29 липня 2020 року в Мінську затримали 33 членів ПВК "Вагнер".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА