15:04 25.06.2021

В Україні повідомили про підозру учасниці міжнародної шахрайської схеми, що завдала EUR9 млн збитків

2 хв читати
В Україні повідомили про підозру учасниці міжнародної шахрайської схеми, що завдала EUR9 млн збитків

Правоохоронці у рамках розслідування кримінального провадження за фактом створення міжнародної шахрайської схеми із заволодіння чужим майном та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, заочно повідомили про підозру ще одній учасниці злочинної організації, яка наразі переховується від органу досудового розслідування.

"За даними слідства, організована група громадян України та інших країн протягом 2017-2020 років реалізувала шахрайську схему заволодіння коштами фізичних осіб під виглядом залучення інвестицій через спеціально створені веб-ресурси, які нібито давали змогу отримувати прибуток через проведення операцій з купівлі-продажу банківських металів, іноземної валюти, криптовалюти, цінних паперів та інших активів. Інвесторів вводили в оману, імітуючи через програмний інтерфейс сайтів угоди купівлі-продажу та фіктивне зростання у 100 і більше разів прибутку від вкладених коштів", - повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

У разі подання заявок на виведення прибутку в готівку вкладникам телефонували працівники шахрайських кол-центрів як представники торговельних платформ та вимагали внесення збору за обслуговування та комісії за переведення в готівку - додатково 15% від суми отриманих коштів. Після оплати акаунти інвесторів блокували, а розміщені на них кошти організатори шахрайської схеми привласнювали.

Встановлена сума збитків від шахрайства сягнула EUR9 млн. Більшість потерпілих - громадяни Німеччини, Австрії та інших країн Європи.

За місцем реєстрації підозрюваної правоохоронці вилучили рухоме майно, придбане на кошти, одержані злочинним шляхом та легалізовані в Україні.

У рамках розслідування кримінального провадження також перевіряють причетність працівників підприємства, яке створювало, адмініструвало й обслуговувало на території міста Києва інтернет-сайти та комп'ютерні програми, що використовувалися для здійснення шахрайства. Правоохоронці здійснили низку обшуків у Києві та Київській області за місцем їх проживання, під час яких виявлено й вилучено комп'ютерну техніку.

Як повідомлялося, в грудні 2020 року й у березні 2021 року в рамках того самого кримінального провадження відбулися обшуки, а двом учасникам злочинної організації було повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

З метою відшкодування збитків суд за клопотанням сторони обвинувачення наклав арешти на нерухоме та рухоме майно підозрюваних, зокрема і на те, що зареєстроване на їхніх родичів, також вилучено 11 транспортних засобів класу "преміум" та "еліт", зокрема Lamborghini, Rolls-Roys, Mercedes-Maybach, Audi та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА