19:06 25.06.2021

Венедіктова на Донеччині обговорила з керівниками облпрокуратур виклики, що стоять перед правоохоронцями в епіцентрі ООС та прилеглих регіонах

3 хв читати
Венедіктова на Донеччині обговорила з керівниками облпрокуратур виклики, що стоять перед правоохоронцями в епіцентрі ООС та прилеглих регіонах

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час свого візиту до Костянтинівки (Донецька обл.) провела нараду з керівниками прокуратур областей, які перебувають в епіцентрі зони проведення Операції об'єднаних сил та межують з ними.

Як повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора у п'ятницю, під час наради були заслухані звіти Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Запорізької обласних прокуратур, а також Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил.

"Робота в умовах прифронтової території є справді надзвичайно складною. Також усі розуміють виклики, що весь цей час стоять перед областями, які межують із зоною проведення Операції об’єднаних сил, та мають ледь не щодня протидіяти проявам антидержавної діяльності та запобігати спробам дестабілізації і тероризму. В умовах триваючої збройної агресії зусилля правоохоронців цих регіонів й надалі мають спрямовуватися насамперед на протидію та ефективне розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, фактів диверсій і терористичних актів", - заявила генпрокурор.

Вона зазначила, що робота над розслідуванням кримінальних злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту і пов'язаних із збройною агресією Російської Федерації проти України має залишатися системною.

"Це складні та багатоепізодні провадження, що потребують спеціальних знань міжнародного гуманітарного та кримінального права задля ефективності слідства. Протидія таким злочинам, безумовно, є пріоритетом кожної демократичної держави. Системно має здійснюватися робота зі збору доказів порушень законів та звичаїв війни, насамперед щодо цивільного населення, а її результати - лягти в основу повідомлень до Міжнародного кримінального суду", - уточнила генпрокурор.

Вона додала, що міжнародні та неурядові організації неодноразово у своїх звітах відзначали наявні проблеми у виявленні та фіксації фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах збройного конфлікту. Враховуючи латентний характер злочинів цієї категорії, Ірина Венедіктова звернула увагу прокурорів на особливості розслідування фактів сексуального насильства як воєнних злочинів.

Венедіктова також зазначила, що протидія злочинам проти громадської безпеки та громадського порядку поки що є недостатньо ефективною.

"Правоохоронцями, зважаючи на події на Сході України, який є ключовим центром постачання зброї, вибухових речовин і боєприпасів на всю територію України, повною мірою не припинено поширення їх незаконного обігу та подальше використання для вчинення злочинів, зокрема у громадських місцях. Завдяки вжитим скоординованим заходам органів прокуратури та правопорядку вдалося досягти зменшення кількості таких правопорушень, але наша активність не повною мірою відповідає інтересам суспільства і держави", - зазначила генпрокурор.

Вона також зорієнтувала керівників прокуратур на необхідність перекриття незаконних каналів потрапляння підакцизних товарів на підконтрольну уряду України територію, викриття пунктів продажу контрафактної продукції, реалізації пального на автозаправних станціях, місць зберігання незаконно переміщеної продукції та її вилучення з обігу.

"Керівників прокуратур Запорізької та Дніпропетровської областей, де зосереджений потужний промислово-економічний потенціал та функціонує низка бюджетоутворюючих підприємств, генпрокурор закликала зосередити увагу на контролі за додержанням вимог законодавства у бюджетній сфері", - йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора додають, що ключовими орієнтирами для органів прокуратури також залишаються ефективна протидія організованій злочинності, запобігання, виявлення та належне розслідування корупційних правопорушень, щодо справляння митних платежів, сплати податків, у сфері земельних правовідносин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА