12:03 27.06.2021

Потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру, щоб зупинити роздачу російських паспортів на Донбасі – МЗС

2 хв читати
Потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру, щоб зупинити роздачу російських паспортів на Донбасі – МЗС

Щоб зупинити видачу російських паспортів на тимчасово непідконтрольній Україні території Донбасу необхідні скоординовані кроки світової спільноти, зокрема і санкційного характеру, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово наголошував, що міжнародне співтовариство має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі. Навіть після його реінтеграції Росія намагатиметься розіграти "карту російського громадянства". Фактично, це російська бомба уповільненої дії. Потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру, щоб її знешкодити", – сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в неділю.

Таким чином він відреагував на коментар офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової у зв'язку з висловлюваннями президента України щодо надання російського громадянства жителям Донбасу, яка зазначила, що "логіку і претензії Володимира Зеленського зрозуміти важко".

"Можна тільки поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики. Російська паспортизація - випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского мира", елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав. Під виглядом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби невпинно втручаються у внутрішні справи країн Балтії", – наголосив речник МЗС України.

Він нагадав, що в квітні 2019 року Україна і міжнародне співтовариство, зокрема члени Радбезу ООН засудили рішення РФ ввести спрощений порядок надання російського громадянства українцям на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

"За нашими даними, за два роки понад півмільйона місцевих жителів отримали російські паспорти", – додав Ніколенко.

Він заявив, що таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Натомість російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території у свій політичний, економічний, електоральний, соціальний і культурний простір", – зазначив спікер.

За словами Ніколенка, в таких умовах галасливі заклики російських чиновників про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі є особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю.

"РФ повинна нарешті почати виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і нормандського формату на основі цілковитої поваги суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства і норм міжнародного права", – сказав Ніколенко.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія не слідує логіці Мінських угод, видаючи населенню тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей російські паспорти.

У свою чергу в МЗС РФ заявили, що"надання жителям Донбасу російського громадянства є вимушеним гуманітарним заходом в умовах введеної Києвом соціально-економічної та транспортної блокади регіону, яку згідно з Мінськими угодами він повинен зняти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА