17:08 29.06.2021

Зеленський вніс до ВР проект закону про великий Державний Герб

4 хв читати
Зеленський вніс до ВР проект закону про великий Державний Герб

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроект про великий Державний Герб України.

Відповідний проект закону №5712 разом із поданням Зеленського, а також низкою доповнень і пояснювальною запискою оприлюднено на сайті парламенту у вівторок.

"Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору", - йдеться в проекті закону.

У ньому уточнюється, що зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового.

Згідно з проектом закону, великий Державний Герб України обов'язково відтворюється на офіційних символах президента України, великій державній печатці України, печатках президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Конституційного та Верховного судів, фасаді будівлі резиденції президента України в Києві, а також на фасадах будівель Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Конституційного та Верховного Судів, залі засідань парламенту, а також на грошових знаках України за рішенням Національного банку.

"Зображення великого державного герба України може використовуватися фізичними та юридичними особами з дотриманням вимог, встановлених законом", - наголошується в документі.

У ньому також зазначається, що великий Державний Герб України не може використовуватися як власна символіка органів державної влади, територіальних громад сіл, селищ, міст, символіка районів і областей і/або як елемент такої символіки, крім випадків, передбачених частиною першою цієї статті.

"Забороняється відтворення зображення великого Державного Герба України у символіці політичних партій, громадських об’єднань, професійних спілок та їх об’єднань, юридичних та фізичних осіб; використання або імітування зображення великого Державного Герба України у рекламі, крім соціальної реклами щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України; використання зображення великого Державного Герба України у перевернутому вигляді чи в інший спосіб, що виражає наругу та зневагу до нього; розміщення на зображенні великого Державного Герба України написів чи зображень незалежно від способів їх нанесення та змісту", - уточнюється в законопроекті.

У пояснювальній записці наголошується, що законопроект був розроблений відповідно до вимог Конституції України з метою законодавчого врегулювання питань опису, порядку використання і правового захисту великого Державного Герба України.

Як повідомляє сайт Верховної Ради, наразі законопроект передано на розгляд до профільного комітету.

В Україні чотири рази оголошували конкурс на ескіз великого герба - в 1991, 2001, 2007 і 2020 роках. 19 листопада 2020 року переможцем зі 112 проектів-ескізів було названо ескіз Олексія Кохана. Художник був співавтором і малого герба, затвердженого в Конституції 1996 року. В ескізі-переможця останнього конкуру щитодержателя в гербі - коронований лев (зліва) і архангел Михаїл (праворуч), а в наверші над щитом із тризубом - хоругва з козаком, озброєним мушкетом.

Наразі затверджено лише малий герб країни (тризуб). З 1996 року уряд проводив конкурс на найкращий ескіз великого Державного Герба і найкращий текст гімну. Улітку 2000 року уряд затвердив проект великого Державного Герба України і текст Державного Гімну України. Проект герба України є зображенням на синьому щиті золотистого знаку князівства Володимира Великого (малий Державний Герб України - тризуб). З боків щита зображені щитотримачі: справа - козак із мушкетом (герб Війська Запорізького), зліва - коронований лев (герб Галицько-Волинської держави). Над щитом - княжа корона, а під щитом - переплетені з гроном червоної калини золоте колосся пшениці та синьо-жовта стрічка. Проте до затвердження проекту законодавчо справа так і не дійшла.

Згідно зі ст. 20 Конституції України (ухвалена в 1996 р.) "головним елементом великого Державного Герба України є знак Княжої держави Володимира Великого (малий Державний Герб України). Великий Державний Герб встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менше як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА