18:29 29.06.2021

Рішення Мінська призупинити участь у "Східному партнерстві" свідчить про неповагу до цінностей демократії, верховенства права та прав людини - МЗС України

2 хв читати
Рішення Мінська призупинити участь у "Східному партнерстві" свідчить про неповагу до цінностей демократії, верховенства права та прав людини - МЗС України

Рішення Білорусі про призупинення участі в ініціативі ЄС "Східне партнерство" свідчить про неповагу до цінностей демократії, верховенства права та прав людини, на яких засноване "Східне партнерство", заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Україна переконана, що цей односторонній крок жодним чином не позбавляє білоруський народ його права на зближення з Європейським Союзом та співпрацю в рамках "Східного партнерства" на основі європейських цінностей та з метою зміцнення європейської ідеї у нашому регіоні", - йдеться в заяві відомства.

У МЗС України наголосили, що призупинення участі в "Східному партнерстві" суперечить інтересам білоруського народу та його "історичній приналежності до сім'ї європейських народів".

Так, у заяві наголошується, що Україна готова допомогти білоруському громадянському суспільству зберегти доступ до проектів "Східного партнерства" та сприятиме подальшому діалогу й контактам білоруського громадянського суспільства з ЄС.

"Водночас поточна ситуація у "Східному партнерстві" напередодні його майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС, посилити її геополітичне значення та відкрити європейські перспективи для тих держав-учасниць, які цього прагнуть. Це сприятиме розвитку співпраці усіх держав регіону на основі європейських цінностей, зміцнить їхню стійкість проти зовнішніх викликів", - заявили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві додали, що саме тому Україна, Грузія і Молдова розпочали формат "Асоційоване тріо".

"Асоційоване тріо" налаштоване бути в авангарді розвитку "Східного партнерства", аби втілити європейські прагнення його країн-учасниць і забезпечити подальше зближення з ЄС", - ідеться в заяві.

Як повідомлялося, 28 червня прес-служба МЗС Білорусі заявила, що республіка призупиняє участь в ініціативі ЄС "Східне партнерство".

У білоруському зовнішньополітичному відомстві також заявили, що "у зв'язку з упровадженими Європейським Союзом безпрецедентними обмежувальними заходами щодо Білорусі до Міністерства закордонних справ був викликаний глава представництва ЄС у Республіці Білорусь Дірк Шубель".

Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що рішення Мінська призупинити участь в ініціативі ЄС "Східне партнерство" стало ще одним кроком білоруської влади, який спричиняє зростання напруженості в регіоні.

Рада Євросоюзу 24 червня офіційно ухвалила рішення про застосування секторальних санкцій щодо Білорусі. Санкції стосуються, зокрема, торгівлі калійними добривами, нафтопродуктами, тютюновими виробами, впроваджується заборона на доступ білоруського уряду та держбанків на фінансовий ринок Європи.

Заборона поширюється на контракти, укладені після 25 червня 2021 року.

ЄС оголосив про плани застосувати секторальні санкції проти Білорусі після травневого інциденту з примусовою посадкою в Мінську літака авіакомпанії Ryanair, що летів рейсом Афіни - Вільнюс, і затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА