19:28 29.06.2021

Для нових обвинувачень Зеленського у зриві операції із затримання "вагнерівців" немає жодних підстав

3 хв читати
Для нових обвинувачень Зеленського у зриві операції із затримання "вагнерівців" немає жодних підстав

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що для нових обвинувачень на адресу президента України Володимира Зеленського щодо зриву операції із затримання "вагнерівців" немає жодних підстав.

"В інтерв'ю (журналістці телеканалу "1+1" Н. Мосейчук - ІФ) президент не говорив нічого нового у справі "вагнерівців". Він дав загальне уявлення, як ми можемо оцінювати, а не давати юридичних трактувань, виходячи зі знань, які ми сьогодні маємо. Він послався на офіційну розмову з Лукашенком, яка відбулася 5 серпня, через тиждень після затримання в Білорусі потенційних суб'єктів кримінального переслідування в Україні і офіційно зажадав їх екстрадиції", - заявив Подоляк в коментарі інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що зараз використовується будь-яка можливість оживити "мертвий" інформаційний привід, "незалежно від безглуздості претензій, які висловлюються на адресу президента".

"Причинно-логічні зв'язки у претензіях геть відсутні. Немає нічого нового у цій темі. Немає журналістських розслідувань, які очікували тривалий час і, відповідно, немає нічого у цій темі додатково з того, що можна було б сказати... Президенту приписують слова, яких він не говорив і обговорення, яких він не вів", - додав він.

За словами Подоляка, Зеленський у телефонній розмові 5 серпня 2020 року обговорював із Лукашенком тільки можливість екстрадиції в Україну затриманих в Білорусі "вагнерівців".

"Жодних додаткових повідомлень не було зроблено", - сказав радник керівника Офісу президента.

"Президент завжди говорить, якщо у нас є можливість вимагати екстрадицію громадян будь-якої країни, які брали участь у бойових діях на боці сепаратистів на Донбасі, то ми будемо це вимагати у будь-якої країни. Природно до Білорусі ми теж звернулися", - сказав він.

Він також додав, що "судячи з того, як "вагнерівці" опинилися в Білорусі, як їх затримали і який наступний резонанс був у медійному полі Російської Федерації, то українську сторону це змусило припустити, що це була спецоперація медійного плану, мета якої полягала в створенні тиску на Білорусь, Україну і на треті країни.

"Всі профіти отримала тільки Росія", - підсумував він.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський відкинув причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що останнього разу спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих вагнерівців. "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

29 липня 2020 року біля Мінська були затримані 33 члени ПВК "Вагнер".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся в Генеральну прокуратуру Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб з російської приватної військової компанії "Вагнер", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили, що СБУ і Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнер": вони повинні були вилетіти з Мінська в Стамбул, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, в результаті чого літак повинен був здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" повинні були затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію доповіли президентові Володимиру Зеленському і голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого в результаті витоку інформації про неї дізналися білоруські спецслужби.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА