07:48 01.07.2021

Звільнення команди керівників департаменту ліцензування НБУ загрожує незалежності регулятора - нардеп Фріз

2 хв читати
Звільнення команди керівників департаменту ліцензування НБУ загрожує незалежності регулятора - нардеп Фріз

Звільнення в повному складі команди керівників департаменту ліцензування Національного банку України говорить про втрати регулятором незалежності, вважає народний депутат Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарність").

"Із заяви (керівників департаменту - ІФ)... можна зробити висновок, що НБУ втратив прозорість у прийнятті рішень, незалежність роботи колегіальних органів регулятора, а також (говорить - ІФ) про втручання в наглядові процеси ззовні і зсередини", - написала Фріз у середу у Facebook.

Народний депутат звернула увагу, що демарш дев'яти співробітників департаменту ліцензування НБУ стався через рік після того, як на очолюваний тоді Нацбанк Якова Смолія чинився політичний тиск, через що він був змушений піти у відставку.

Фріз нагадала, що в липні минулого року направила звернення до Державного бюро розслідувань, вимагаючи внести відомості про вчинення кримінального злочину за ст.344 Кримінального Кодексу за незаконний вплив на роботу державного діяча - Смолія і забезпечити проведення повного і неупередженого розслідування.

"Цього не було зроблено, а бездіяльність ДБР призвела до загрози функціонування банківсько-фінансового сектора України, порушення Конституції у частині забезпечення незалежності Нацбанку", - наголосила Фріз.

Стурбований звільненням команди керівників департаменту ліцензування НБУ і лідер фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Дійсно погана новина і сигнал... Незалежність регулятора є однією з головних умов збереження репутації країни і тому такі новини дійсно викликають і купу питань і занепокоєння", - написав він у Facebook.

Як повідомлялося, керівники департаменту ліцензування НБУ подали у відставку через заміну колегіальності директивним прийняттям рішень, повідомив глава департаменту Олександр Бевз у Facebook.

"Дуже сумна для нас новина, але в силу певних обставин, щоб уникнути маніпуляцій хочемо поділитися нею вже сьогодні. Наша команда керівників департаменту ліцензування повним складом подала керівництву НБУ заяви про звільнення", - написав він.

Заяви на звільнення подали директор департаменту Бевз, заступник директора Катерина Жебанова, начальник управління ліцензування банків і кредитних спілок Дмитро Ткачук та його заступник Богдан Ільченко, начальник управління ліцензування страхових компаній Дмитро Смаль, начальник управління Вадим Романюк, який відповідає за фінансові компанії та платіжні системи, заступник начальника експертно-аналітичного управління Дарина Дашкевич і головні експерти цього управління Євген Воробйов і Стефан Дженков.

Пізніше сайт регулятора повідомив, що департамент ліцензування НБУ продовжує роботу у штатному режимі, виконуючи покладені на нього завдання і функції.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА