15:35 01.07.2021

"Евросолідарність", "Голос" і "Батьківщина" розробили альтернативний законопроект про деолігархізацію

3 хв читати
"Евросолідарність", "Голос" і "Батьківщина" розробили альтернативний законопроект про деолігархізацію

Фракції Верховної Ради "Європейська солідарність", "Голос" і "Батьківщина" розробили спільний законопроект про боротьбу з олігархією (№5599-1), альтернативний внесеному президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляється на сайті "Європейської солідарності" в четвер, про це представники всіх трьох політичних сил повідомили під час брифінгу в парламенті.

За словами автора законопроекту, народного депутата з фракції "Європейська солідарність" Миколи Княжицького, законопроект від влади надає Зеленському надзвичайні повноваження одноосібно призначати олігархами "всіх, хто йому заважає". " Суть законопроекту Зеленського максимально проста – РНБО визначає, хто є олігархом, а хто не є. Не маючи повноважень проводити розслідування, належачи до однієї політичної сили. Хто ж є олігархом з точки зору авторів цього законопроекту, які підготували його для Володимира Зеленського? Це не власники телерадіоканалів, не ті багаті люди, прізвища яких ми всі знаємо. Це власники блогів, власники сайтів і ті, кого захоче призначити олігархом РНБО однієї політичної сили", - наголосив депутат.

При цьому, за його словами, для олігархів законопроект від влади передбачає заборону на участь у приватизації. "Касу відкрили: хочеш щось приватизувати, хочеш щоб тебе не призначили олігархом – іди домовляйся; не хочеш – не приватизуєш", - зазначив Княжицький.

За словами нардепа, в альтернативному законопроекті "чітко вимагається від Антимонопольного комітету стежити за дотриманням законодавства". "Ті, хто його не дотримуються, за пропозицією Антимонопольного комітету підпадають під спеціальну процедуру, яку проводить і контролює НАЗК. Ми для того і створили антикорупційні органи, щоб надати їм повноваження боротися і з корупцією, і з олігархатом", - сказав він, подякувавши колегам із "Батьківщини" та "Голосу" за підтримку законопроекту.

"Ми пропонуємо, щоб телевізійні канали займали об’єктивну позицію, щоб ми знали, за чий кошт вони  фінансуються, хто за цими телевізійним каналами стоїть. Щоб не мали вони права під доглядом авторитетних громадських організацій промивати мізки українським громадянам", - наголосив Княжицький.

У свою чергу народний депутат фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк зазначив, що Рада національної безпеки і оборони, як дорадчо-консультативний орган, не може визначати та вести реєстр тих, хто є чи не є олігархом. "Бо, отже, ті, хто належить до цієї категорії, уникнуть реальної відповідальності ... Адже насправді олігархи сьогодні є і монополістами, і тими, хто впливає на політику держави. Такий законопроект має врахувати європейський та американський досвід, які мають ефективне законодавство, що стоїть на сторожі держави й народу", - переконаний він.

Представник "Голосу" Роман Костенко зазначив, що саме правоохоронні органи мають боротися з олігархами та мати достатньо для цього інструментів. "Ми вважаємо, що той законопроект, який поданий президентом, він якраз і не визнає олігархами тих, хто є справді олігархами в цій країні", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА