19:53 01.07.2021

В ЄС почала діяти система цифрових сертифікатів COVID-19 для внутрішньосоюзних поїздок

2 хв читати
В ЄС почала діяти система цифрових сертифікатів COVID-19 для внутрішньосоюзних поїздок

В Європейському союзі з четверга набув чинності регламент про цифрові сертифікати COVID-19, які повинні дозволити громадянам і резидентам ЄС вільно пересуватися по всій території союзу і шенгенського простору.

"Європейський цифровий сертифікат COVID - це символ відкритої і безпечної Європи, яка обережно відкривається, ставлячи на перше місце захист здоров'я наших громадян", - заявила, вітаючи цю подію, голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Брюссель ще в березні пообіцяв створити загальноєвропейську систему для полегшення безперешкодного пересування жителів ЄС союзом під час літніх відпусток. Тепер об'єднана система цифрових сертифікатів, що перевіряються, запущена і працює. Переважна більшість країн ЄС вже підключені до неї і готові видавати і перевіряти сертифікати. Їх заготовлено вже понад 200 млн, повідомила глава ЄК.

"Ми допомагаємо європейцям повернути свободу, яку вони так цінують", - зазначила вона.

Для в'їзду з третіх країн, що не входять в ЄС, введення такого сертифіката нічого не змінює. Всі жителі ЄС і без сертифіката мають право на вільне пересування шенгенською зоною, але він звільняє його володарів від багатьох обмежень, таких як карантин.

Цифровий сертифікат COVID може отримати будь-який житель ЄС. Документ у цифровому та паперовому форматі містить інформацію про вакцинацію його власника або про свіжі результати тестування, або про одужання від COVID-19. Він видається безкоштовно і доступний всіма мовами ЄС, гарантований засобами безпеки, включає QR-код із цифровим підписом.

За даними ЄК, понад 40% дорослого населення ЄС повністю вакциновані. Обмеження для інших мандрівників залежать від колірного кодування країни, з якої вони прибувають, встановленої Європейським центром профілактики та контролю захворювань. Для виїзду із "зеленої" зони обмежень немає, з "помаранчевої" - можливо, буде потрібен тест, з "червоної" - карантин. У "темно-червоні" країни необов'язкові поїздки не рекомендуються.

При цьому країни ЄС, як і раніше, можуть встановлювати свої власні правила і можуть задіяти "екстрене гальмо", щоб не пускати приїжджих з регіону, в якому спостерігається сплеск особливо заразних варіантів захворювання.

Відповідно до правил, держави ЄС повинні утримуватися від додаткових обмежень на поїздки власників цифрового сертифікату, якщо ці обмеження не є "необхідними і пропорційними з точки зору охорони здоров'я населення". ЄК взяла на себе зобов'язання мобілізувати 100 млн євро на екстрену підтримку держав-членів у забезпеченні доступних населенню тестів.

Авіакомпанії попередили про можливий хаос і багатогодинні черги, якщо країни недостатньо злагоджено скоординують розгортання системи.

До 1 липня всі 30 країн ЄС і Європейської економічної зони (ЄЕЗ) підключені до єдиного шлюзу перевірки сертифікатів у режимі реального часу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА