13:56 02.07.2021

НАЗК та "Львівський регуляторний хаб" розробили нові інструменти для проведення регуляторної та антикорупційної експертизи

3 хв читати
НАЗК та "Львівський регуляторний хаб" розробили нові інструменти для проведення регуляторної та антикорупційної експертизи

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та громадська організація "Аналітично-адвокаційний центр "Львівський регуляторний хаб" розпочали новий проект "Економічний добробут громад через регуляторну та антикорупційну експертизу місцевих рішень", у рамках якого розроблено нові інструменти для проведення регуляторної та антикорупційної експертизи.

"У рамках цього проекту ми розробили методику проведення регуляторної та антикорупційної експертизи. Це інструкція, яка допоможе перевірити законність, прозорість і доцільність проектів рішень та рішень органів місцевого самоврядування. Цей документ є універсальним, його можна застосовувати в будь-якому органі місцевого самоврядування країни", - сказала керівник проекту Катерина Шуварська на його презентації в Києві у п'ятницю.

За її словами, додатковим компонентом у проекті будуть саме навчальні тренінги та воркшопи для всіх учасників процесу, тобто для влади, бізнесу та громадськості.

"У рамках цих воркшопів ми точно розповімо про те, як використовувати на практиці цю методику, а також, які переваги кожна з наших цільових груп отримає від цієї методики. Ми проводитимемо воркшопи та апробуватимемо методику у п'яти містах України, зокрема у Львові та у Краснограді. Також три міста будуть визначені буквально незабаром", - пояснила Шуварська.

Керівник проекту зазначила, що цією методикою можуть керуватися, зокрема, бізнес-асоціації та об'єднання, профільні громадські організації, органи місцевого самоврядування, зокрема депутатський корпус, голови профільних комісій, виконавчі органи, територіальні представництва державної регуляторної служби, а також уповноважені підрозділи з питань виявлення та запобігання корупції.

Шуварська додала, що два розроблених документи - методика та керівництво - є незалежними один від одного.

"Вони можуть використовуватися окремо, але водночас вони є взаємодоповнюючими, тому ми рекомендуємо під час проведення такої регуляторної антикорупційної експертизи використовувати і керуватися обома документами", - пояснила вона.

У свою чергу голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер поінформував, що в Україні існує понад 1800 регуляторів, із яких 1582 регулятори - органи місцевого самоврядування.

"68% органів місцевого самоврядування взагалі не оприлюднили свої регуляторні плани на 2021 рік. 34% - мають сайт, але взагалі не оприлюднюють на них інформацію про свою регуляторну діяльність. 57% - не оприлюднюють проекти регуляторних актів. 63% - не оприлюднюють чинні регуляторні акти на своїх сторінках, а, на жаль, кожен десятий орган місцевого самоврядування (це було на початку року) взагалі не мав ресурсу, сайту, на якому треба це оприлюднювати", - розповів він.

Кучер також повідомив, що Державна регуляторна служба працює над впровадженням регуляторного порталу.

"За допомогою цього інструменту ми зможемо уникнути таких прогалин, які ми маємо. Кожен регулятор, навіть місцевий, буде зобов'язаний оприлюднювати на цьому порталі всю інформацію, яка стосується регуляторного акта з моменту проектування, висвітлення аналізу регуляторного впливу", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА