14:22 02.07.2021

Громадські організації просять Зеленського забезпечити незалежну роботу "департаменту війни" без впливу Венедіктової

3 хв читати
Громадські організації просять Зеленського забезпечити незалежну роботу "департаменту війни" без впливу Венедіктової

Низка громадських організацій звертаються до президента України Володимира Зеленського у зв'язку з наказом генерального прокурора Ірини Венедіктової про відсторонення заступника генпрокурора Гюндуз Мамедова від курирування департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту.

"Ми, представники організацій громадянського суспільства та асоціацій постраждалих від збройного конфлікту, звертаємося до вас (президента Зеленського - ІФ) у зв'язку з наказом генерального прокурора Ірини Венедіктової про відсторонення з переліку обов'язків її заступника Гюндуз Мамедова департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту. Цим же наказом Ірина Венедіктова спочатку призначила свого заступника Максима Якубовського відповідальним за цей напрям роботи, а наступного дня - перепідпорядкувала департамент собі", - йдеться в тексті звернення, оприлюдненому на сайті Центру з прав людини ZMINA.

Зазначається, що рішення генпрокурора нівелює семирічну роботу організацій громадянського суспільства, міжнародної спільноти та самого департаменту і ставить під загрозу справедливість і відновлення прав жертв тяжких міжнародних злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на території України.

"Фактично, це був єдиний департамент в Офісі генпрокурора, до якого не було суттєвих питань ні у правозахисників, ні у журналістів, ні у міжнародних партнерів", - зауважили організації.

У листі наголошується, що прокурори департаменту потребують подальшої підтримки в розвитку спеціалізованих знань і навичок, і "їхній розвиток можливий лише за підтримки потужного, досвідченого лідера, який усвідомлює критичну важливість цих процесів".

"Тому рішення Ірини Венедіктової усунути ефективного процесуального керівника і підпорядкувати департамент собі є для нас приголомшливим, зважаючи на те, що вона не має ні відповідних знань, ні досвіду, ні концептуального бачення і розуміння в сфері притягнення до відповідальності за тяжкі міжнародні злочини", - заявляють громадські організації.

Крім цього, вони наголошують, що зазначений напрям потребує повного і глибокого включення, оскільки містить величезний обсяг роботи у вигляді понад 30 тис. кримінальних правопорушень, купи законодавчих прогалин, відсутність єдиного і злагодженого механізму розслідування та притягнення до відповідальності за військові злочини.

"У зв'язку з вищевикладеним звертаємося до вас, пане президенте, з проханням забезпечити незалежну та безперешкодну роботу прокурорів департаменту та їх подальший розвиток. Це вже другий раз за останній рік, коли Ірина Венедіктова ставить під невиправдану загрозу роботу департаменту. Для нас це є приводом для сумнівів у її професіоналізмі, незалежності й неупередженості та серйозних занепокоєнь щодо реального продовження юридичної протидії агресії РФ проти України", - підсумовано в листі.

Звернення підписали, зокрема, Ukrainian Legal Advisory Group, Правозахисний центр "Дія", Кримська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Центр з прав людини ZMINA, КримSOS, Медійна ініціатива за права людини, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, Віталій Титич, адвокат постраждалих, ГО "Звільнення з полону", Центр громадянської освіти "Альменда", Регіональний центр прав людини, Всеукраїнський рух сімей полонених "Повернення додому", ГО "Блакитний птах" та ін.

Як повідомлялося, 1 липня Венедіктова підписала наказ про внесення змін до розподілу обов'язків між керівниками Офісу генпрокурора. Документ оприлюднено на сайті Офісу генпрокурора.

Згідно з наказом №214 від 30 червня 2021 року, керівництво департаментом нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, передано особисто Венедіктовій.

29 червня був підписаний наказ, яким керівництво розслідуваннями справ, пов'язаних зі збройним конфліктом, передавалося Якубовскому. Раніше "департамент війни" курирував заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

У кураторстві Мамедова залишається розслідування справ Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також взаємодія з тренінговим центром прокурорів.

Джерело: https://zmina.ua/statements/gromadskist-prosyt-zelenskogo-zabezpechyty-nezalezhnu-robotu-departamentu-vijny-bez-vplyvu-venediktovoyi/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА