19:55 02.07.2021

Стефанішина, Лазебна і Лапутіна виступили проти рішення Міноборони вивести жінок-військовослужбовців на парад у взутті на підборах

3 хв читати
Стефанішина, Лазебна і Лапутіна виступили проти рішення Міноборони вивести жінок-військовослужбовців на парад у взутті на підборах

Віце-прем'єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, міністр соціальної політики України Марина Лазебна та міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна висловили обурення рішенням Міністерства оборони України щодо форми, в якій жінки-військовослужбовці мають брати участь у параді в 30-ту річницю Незалежності України.

"Мета будь-якого військового параду - демонстрація військової спроможності армії. Тут не повинно бути місця стереотипам і сексизму, яким, безумовно, буде милування жінками-військовими на підборах. Взуття на підборах несумісне з боєздатністю солдатів, а "пруський" крок на параді в такому взутті - це навмисне заподіяння шкоди здоров'ю солдаток. Оскільки сьогодні в Збройних силах України проходять службу 57 тисяч жінок - це неприпустимо", - йдеться в спільній заяві, оприлюдненій у п'ятницю на сторінці Стефанішиної у Facebook.

У заяві наголошується, що невисокі підбори справді використовуються в окремих країнах-членах НАТО як складова парадно-вихідної форми жінок-військовослужбовців, але таке взуття не використовується для марширування на парадах.

"Одяг і взуття військовослужбовців мають відповідати вимогам, які забезпечують зручність та комфорт кожної людини як в мирних умовах, так, особливо, в умовах навчань, тренувань і, тим більше, в умовах ведення бойових дій. Українські жінки-військові роками виборювали своє право, на рівні з чоловіками служити в мілітарних структурах України і довели свою спроможність не на підборах, а з автоматами у руках", - наголошують жінки-міністри.

У зв'язку з цим Стефанішина, Лазебна й Лапутіна звернулися до міністра оборони з вимогою невідкладно замінити взуття на підборах на комфортне взуття для участі в параді до Дня Незалежності жінкам-курсантам і військовослужбовцям. Також вони вимагають спільно з жінками-військовими внести зміни в моделі взуття і одяг (і парадний, так і парадно-вихідний) з наявних моделей "на ті, в яких буде зручно".

Також у заяві міститься заклик до керівників урочистих заходів до Дня Незалежності забезпечити дотримання прав жінок і чоловіків та сформувати змішані "коробки" військових, в які входять і жінки, і чоловіки.

Як повідомлялося, напередодні в Міністерстві оборони України поінформували, що на параді до Дня Незалежності на Хрещатику в Києві курсантки маршируватимуть у взутті на підборах. Це рішення викликало критику з боку користувачів соцмереж та опозиційних політиків.

Пізніше народні депутати закликали міністра оборони Андрія Тарана провести службове розслідування щодо рішення про необхідність курсанткам марширувати у взутті на підборах під час параду до Дня Незалежності на Хрещатику й попросити за це вибачення у жінок-військовослужбовців.

У Міністерстві оборони України повідомили, що вартість хромових жіночих туфель, закуплених Міністерством оборони України для жінок військовослужбовців, становить 649,8 грн з урахуванням податку на додану вартість, а загалом відомство закупило 5 тисяч пар такого взуття.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА