07:09 05.07.2021

НКРЕКП встановила мінімальний прайс-кеп на РДН на рівні 734 грн/МВт-год і обмежила купівлю-продаж е/е у рамках однієї ВІК 50%

3 хв читати
НКРЕКП встановила мінімальний прайс-кеп на РДН на рівні 734 грн/МВт-год і обмежила купівлю-продаж е/е у рамках однієї ВІК 50%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу вперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно і встановила обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикально інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Таке рішення регулятор схвалив на екстреному засіданні в неділю пізно ввечері у відповідь на різке падіння ціни на РДН, яке триває з 2 до 4 липня.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РСВ, а також почав процес розслідування ситуації на ринку.

"Вперше ми збираємося так пізно, тим більше в неділю, але ми повинні негайно реагувати на ситуацію і діяти. Перше - ми починаємо розслідування того, що сталося на РДН. Ми повинні вивчити всі аспекти цього, включно з підозрілими аукціонами генерації ДТЕК і всі наступні дії, 29 червня мається на увазі ", - сказав глава НКРЕКП Валерій Тарасюк під час засідання.

Також, за його словами, комісія скористається наданим їй законодавством правом обмежувати купівлю-продаж електроенергії у рамках однієї ВІК 50%.

"Чому - зрозуміло. Тому що саме торгівля в рамках однієї групи і привела до падіння ринку. Принаймні, це було основною причиною", - зазначив глава регулятора.

Щодо зобов'язання ОСР і ОСП купувати е/е на свої втрати на РДН, Тарасюк зазначив, що це право регулятора, і він користується ним для того, щоб наповнити РДН ліквідністю.

"Зобов'язуємо їх максимально. Не 100%, а 95%, інше залишаємо на балансування. Але фактично всі втрати будуть закуповуватися на РДН", - роз'яснив він.

За його словами, двосторонні договори, вже укладені операторами, повинні бути розірвані, якщо не буде штрафних санкцій. Паралельно з цим НКРЕКП "проведе рано чи пізно" перевірку всіх операторів, щоб не було зловживань.

"Але я думаю, вони підуть нам назустріч", - припустив глава НКРЕКП.

"І четверте, як реанімаційну дію, ми встановлюємо мінімальний прайс-кеп на РДН на рівні тарифу "Енергоатому", помноженого на індекс цін виробників до четверга (8 липня - ІФ) включно. Це не ринкова дія, але вимушена, ми фактично встановлюємо мінімальний прайс-кеп на рівні ціни виробництва "Енергоатому", - роз'яснив Тарасюк.

Як повідомлялося, за три дні липня, з 2 по 4 липня ціна електроенергії на РДН знизилася майже в 3,5 раза порівняно з ціною на 1 липня - з 1450,65 грн/МВт-год до історичного мінімуму у 2021 році в 426, 06 грн/МВт-год на 4 липня.

НКРЕКП у відповідь на різке зниження ціни на РДН у перші дні липня рекомендувала учасникам ринку не орієнтуватися на ринок РДН як індикатив ціни в двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Падіння ціни регулятор пояснив виведенням попиту з РДН на ринок двосторонніх договорів (РДД) окремими учасниками ринку, назвавши, в першу чергу, групу ДТЕК.

Зі свого боку, група закликала регулятора до рішучих дій з наведення порядку на ринку і активізації боротьби з маніпуляціями.

За результатами торгів на 5 липня ціна підвищилася до 505,68 грн/МВт-год.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА