13:02 06.07.2021

На Каннському фестивалі відбудеться прем'єра фільму українського режисера Сергія Лозниці про Бабин Яр

2 хв читати
На Каннському фестивалі відбудеться прем'єра фільму українського режисера Сергія Лозниці про Бабин Яр

Світова прем'єра документального фільму "Бабин Яр. Контекст" режисера Сергія Лозниці відбудеться на Каннському фестивалі, який стартує сьогодні і триватиме до 17 липня, стрічка буде представлена в програмі "Спеціальний показ" (Séance Speciale), повідомляє прес-служба Меморіального центру Голокосту (МЦГ) "Бабин Яр" у вівторок.

"Документальний фільм "Бабин Яр. Контекст" зроблений нідерландською компанією ATOMS & VOID на замовлення Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" (Україна). Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії", - йдеться в повідомленні.

У ньому наголошується, що у фільмі використано матеріали з Красногорського архіву (РДАКФ), Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву ім. Пшеничного, а також з приватних зібрань.

"Деякі матеріали збереглися дуже добре, а деякі були в поганому стані. Реставрація зображень тривала кілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики", - розповів режисер Сергій Лозниця.

Повідомляється, що фільм про Бабин Яр є сьомою стрічкою Лозниці, запрошеною до офіційної програми Каннського фестивалю.

"Ігрові фільми Лозниці "Щастя моє" (2010), "В тумані" (2012) і "Лагідна" (2017) брали участь у головному конкурсі фестивалю. Фільму "Донбас" (2018) був присуджений приз за найкращу режисуру програми "Особливий погляд" , а документальні фільми "Майдан" (2014 року) і "Відбиття" (2014 року) були представлені в програмі "Спеціальний показ", - повідомляють у МЦГ.

Там додають, що в Україні фільм "Бабин Яр. Контекст" буде представлений восени цього року в рамках заходів, приурочених до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

"Бабин Яр - це місце болю й пам'яті, місце, де історією буквально просочена земля. Десятки тисяч людей були вбиті тут. Про багатьох із них ми не знаємо нічого. Вони зникли, був знищений цілий світ. І наше завдання - повернути пам'ять про них, створити тут такий простір, який зробить історію Бабиного Яру близькою, важливою й актуальною для будь-кого, хто живе в цьому місті, хто приїжджає сюди, узагалі для всього світу", - заявив з цього приводу художній керівник МЦГ "Бабин Яр" Ілля Хржановський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА