14:29 06.07.2021

Лукашенко пригрозив Заходу обмежити транзит транспорту через Білорусь у разі нових санкцій

2 хв читати
Лукашенко пригрозив Заходу обмежити транзит транспорту через Білорусь у разі нових санкцій

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС, США не визнають законно обраним, знову пригрозив західним країнам обмеженням транспортного транзиту через територію республіки в разі подальшого посилення санкцій.

"А якщо нагнітатимете обстановку відповідну проти Білорусі новими етапами санкцій - то об'їжджатимете (Білорусь - ІФ) Північним полюсом і через Середземне море", - заявив Лукашенко на нараді з урядом.

Слова Лукашенка наводить держвидання "СБ. Беларусь сегодня".

При цьому, за його словами, поки що білоруська влада "поводиться по-людськи в плані транзиту, пересування вантажного, легкового транспорту тощо".

Прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко, у свою чергу, підтвердив, що обмеження транзиту через республіку для західних перевізників є одним із можливих варіантів реакції на посилення санкцій. "Що стосується транзиту та інших маршрутів - ця опція (у відповідному пакеті - ІФ) є, але ми дивитимемося на поведінку наших європейських партнерів і задіюватимемо ті заходи, які будуть адекватними наразі та не завдадуть шкоди білоруській економіці", - сказав прем'єр-міністр, слова якого наводить держагентство "БелТА".

"Ми в принципі не прихильники торговельних воєн. У нас є низка кроків політико-дипломатичного характеру, і досить суворі кроки були зроблені за лінією міністерства закордонних справ протягом минулого тижня та наприкінці червня. У нас вироблені додаткові кроки, які ми застосовуватимемо у випадку посилення тиску на нашу країну", - додав Головченко.

Як повідомлялося, Рада ЄС 24 червня офіційно ухвалила рішення про застосування секторальних санкцій щодо Білорусі. Санкції стосуються, зокрема, торгівлі калійними добривами, нафтопродуктами, тютюновими виробами, впроваджується заборона на доступ білоруського уряду та держбанків на фінансовий ринок Європи.

Євросоюз запровадив секторальні санкції проти Білорусі після інциденту в травні з примусовою посадкою в білоруській столиці літака авіакомпанії Ryanair, що летів рейсом Афіни-Вільнюс, і затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича.

21 червня ЄС запровадив персональні санкції проти 78 білоруських фізичних осіб та восьми організацій через ситуацію з порушенням прав людини у Білорусі. Зокрема, санкції ЄС торкнулися Мінського автозаводу, Білоруського автозаводу, нафтотрейдера ННК та інших компаній. З урахуванням раніше ухвалених заходів загалом під персональними санкціями ЄС перебувають 166 фізичних та 15 юридичних осіб Білорусі.

Паралельно з ЄС санкційні списки щодо Білорусі розширили США, Велика Британія та Канада.

Раніше Лукашенко заявляв, що республіка може заборонити транзит товарів через свою територію з Європи до Росії в разі посилення європейських санкцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА