17:05 06.07.2021

Кіберполіція в Харкові ліквідувала шахрайський call-центр

2 хв читати
Кіберполіція в Харкові ліквідувала шахрайський call-центр

Співробітники управління протидії кіберзлочинності в Харківській області спільно зі слідчим відділом Харківського районного управління поліції ліквідували шахрайський call-центр, співробітники якого видавали себе за працівників банків та поліцейських і випрошували у громадян дані про банківські рахунки, а отримавши відомості, виводили з них гроші.

Як повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції України у вівторок, встановлено, що троє місцевих жителів залучили до роботи майже 40 операторів, для яких розробили детальні інструкції шахрайських дій.

На хакерських форумах вони купували бази даних клієнтів банків, яким дзвонили працівники call-центру під виглядом працівників фінустанови та повідомляли, що з їхньої банківської картки нібито здійснюються підозрілі транзакції або про заявку на зміну фінансового номера, яка надійшла. Оператори запевняли потерпілих, що інформація про нібито шахрайські дії буде передана місцевій поліції. Після цього інший працівник call-центру дзвонив вже під виглядом поліцейського і повідомляв, що для блокування шахрайських дій необхідно повідомити йому код із SMS. Щойно громадяни називали код, зловмисники викрадали гроші з банківської картки потерпілого.

Для переконання потерпілих зловмисники використовували SIP-телефонію та підміняли номери на зазначені на офіційних сайтах поліції.

За попередніми підрахунками, загальна сума збитків становить 1 млн грн.

В офісі, де розташовувався сall-центр, працівники поліції провели обшук. Вилучено понад 40 комп'ютерів і телефонів. Фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА