19:28 06.07.2021

"Донбасенерго" отримало "дефолтний" статус через маніпуляції на ринку е/е, закликає стабілізувати ситуацію

3 хв читати
"Донбасенерго" отримало "дефолтний" статус через маніпуляції на ринку е/е, закликає стабілізувати ситуацію

ПАТ "Донбасенерго" через маніпуляції на ринку електроенергії, які спричинили обвал цін, генерує лише збитки, що призвело до присвоєння йому статусу "дефолтний" з боку НЕК "Укренерго" через неможливість оплачувати послуги оператора.

"Якщо негайно не стабілізувати ситуацію, накопичення вугільної продукції на складах для підготовки до проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр. енергогенеруючими компаніями України виключається. Бездіяльність регулятора може призвести до того, що генеруючі компанії невдовзі не зможуть виконувати власні фінансові зобов'язання перед контрагентами й персоналом, що призведе до подальшого банкрутства підприємств енергетичної галузі та соціального вибуху – звільнення десятків тисяч людей", - зазначено в прес-релізі компанії.

У "Донбасенерго" констатували, що систематичні маніпуляції на ринку, а також недосконалість регуляторних норм призвели до того, що ціна на ринку "на добу вперед" (РДВ) у травні становила 930 грн/МВт-год, у червні - 1362 грн/МВт-год, а за шість днів липня ціна "обвалилася" вже до 770 грн/МВт-год.

"Отже, за кілька днів поточного місяця ціна на РДВ сягнула найнижчої позначки - без будь-яких для цього обґрунтованих причин", - наголошується в повідомленні.

Водночас, за даними генкомпанії, собівартість електроенергії за такого рівня ціни не покривається жодною генерацією, тим паче тепловою, яка щодня постачає в систему від 2,7 до 5,6 ГВт електроенергії.

"Усі виробники наразі зазнають катастрофічних збитків, особливо в умовах зростання ціни на паливо: вугілля на європейському хабі (API2) пропонується по $120/т, а ціна на газ в Україні перевищує 15 тис. грн/куб. м. Для порівняння: ціна на електроенергію на європейських сусідніх ринках (Угорщина, Словаччина, Румунія) сягнула позначки в 100 євро/МВт-год", - констатують у "Донбасенерго".

У компанії звернули увагу, що навіть "реанімаційні" дії регулятора НКРЕКП сприяли підвищенню ціни тільки до позначки 861 грн/МВт-год, тоді як собівартість теплової генерації становить близько 1600 грн/МВт-год, а такі збитки призведуть до незворотних наслідків для всієї енергосистеми України.

"Донбасенерго" закликає регулятора та всі державні органи влади негайно втрутитися й виправити ситуацію, що склалася на ринку електроенергії, припинити маніпуляції та розробити заходи щодо недопущення подібних масштабних катастроф на ринку в майбутньому", - резюмували в компанії.

Як повідомлялося, через обвал цін на електроенергію на українському ринку НКРЕКП на нічному засіданні в неділю, 4 липня, встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу вперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно й обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикальної інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РДВ, а також розпочав процес розслідування ситуації на ринку.

У свою чергу Антимонопольний комітет України (АМКУ) за власною ініціативою розпочав вивчення процесів учасників ринку електроенергії на порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Необхідність такого дослідження в АМКУ пояснили істотними коливаннями обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії в останні кілька днів, зокрема на ринку "на добу вперед", причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДВ окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД). Це, у свою чергу, призвело до різкого - на третину - зниження ціни в перші дні липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА