16:04 07.07.2021

Підприємства ТКЕ потребують якнайшвидшої реструктуризації боргів і перегляду угод з "Нафтогазом" - Асоціація міст України

3 хв читати
Підприємства ТКЕ потребують якнайшвидшої реструктуризації боргів і перегляду угод з "Нафтогазом" - Асоціація міст України

Київ. 7 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) для підготовки до опалювального сезону потребують якнайшвидшої реструктуризації боргів, компенсації різниці в тарифах, перегляду умов покупки газу з ДК "Нафтогаз Трейдинг", а також зняття арешту з рахунків 60 підприємств теплопостачання.

Як зазначив виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан на прес-конференції в середу, ситуація з підготовкою до зимового опалювального сезону є вкрай складною і українські міста зможуть її забезпечити тільки за умови якнайшвидшої реалізації пакету перерахованих антикризових заходів в сфері теплопостачання.

"І зараз, коли ми увійшли в період підготовки до нового опалювального сезону, залишаються критичними проблеми, які стосуються кожного населеного пункту і його жителів. Насамперед, це понад 50 млрд грн боргів теплопостачальних підприємств за спожитий газ, які накопичені в минулі роки через недосконалу систему взаєморозрахунків", - зазначив Слобожан.

За його словами, 30 з 50 млрд грн - це різниця в тарифах минулих років, коли тарифи були нижчими економічно обґрунтованих. Заборгованість населення за тепло при цьому становить понад 25 млрд грн.

Виконавчий директор АМУ вважає за необхідне якнайшвидше прийняття законопроекту №3508-д з поправками органів місцевої влади, що стосуються механізму та джерел погашення накопичених боргів, а також внесення змін до закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" з метою знаходження коштів на компенсацію різниці в тарифах на теплові послуги.

Також в невідкладному порядку повинні бути зняті арешти з рахунків 60 комунальних підприємств теплопостачання.

Крім того, асоціація заявляє про необхідність внести зміни в угоди з НАК "Нафтогаз України", які сьогодні запропоновані органам місцевого самоврядування.

"Діючі угоди з НАК "Нафтогаз" не дають можливості виходити у вільний ринок газу. Навіть та запропонована ціна, про яку щойно казали є вищою в деяких містах, ніж та, що закладена в тарифі. До цього ще додається відповідно збільшення вартості транспортування. Таким чином, місто не може обрати вільно собі постачальника", - пояснив Слобожан, зазначивши при цьому, що запропонована НАК угода передбачає передоплату і фактично змушує підприємства ТКЕ йти на підвищення тарифів.

"Крім того, угода передбачає безакцептне, тобто примусове, списання коштів з рахунків комунальних підприємств", - доповнив він.

Як повідомлялося, ДК "Нафтогаз Трейдинг" запропонував виробникам тепла трирічні угоди на поставку газу за ринковою ціною з її індексацією один раз на рік (з урахуванням змін котирувань на європейському хабі NCG і курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн / куб. м (з ПДВ, але без врахування тарифу оператора газотранспортної системи).

В рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється тільки на обсяг природного газу для виробництва тепла і гарячої води для потреб населення, який відповідає історичному обсягом споживання ТКЕ за аналогічний період.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА