15:37 07.07.2021

Уряд України виділив кошти на криголам для антарктичних експедицій

2 хв читати
Уряд України виділив кошти на криголам для антарктичних експедицій

Кабінет Міністрів України виділив кошти на придбання науково-дослідного судна-криголама для українських антарктичних експедицій, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки в середу.

"Україна входить до 30 країн світу, що мають цілорічні станції в Антарктиді. І це не лише величезний престиж для нашої держави, а й широкі можливості для українських вчених працювати на світовому рівні та долучатися до розв’язання глобальних проблем... Свого часу Україна мала чималі здобутки та напрацювання в царині морських досліджень. На жаль, останні два десятиліття наші можливості були обмежені відсутністю в України науково-дослідних суден, придатних для роботи в океані, зокрема льодового класу", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що океанографічний криголам дасть змогу українським науковцям після тривалої перерви повернутися до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а в перспективі - працювати не лише в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах океану.

Крім того, наявність власного судна також допоможе вирішити логістичні проблеми на станції "Академік Вернадський", дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою. Для доставляння річних і сезонних експедицій та вантажів Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна.

Рішення уряду має затвердити комітет Верховної Ради України з питань бюджету, після чого наступним кроком є придбання судна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА