18:47 07.07.2021

Литва вирішила будувати стіну на кордоні з Білоруссю для стримування нелегальної міграції

2 хв читати
Литва вирішила будувати стіну на кордоні з Білоруссю для стримування нелегальної міграції

 У Литві планують побудувати огорожу на кордоні з Білоруссю, щоб стримати нелегальну міграцію, повідомила литовський прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте.

"Буде розпочато впровадження додаткового фізичного бар'єру, який відділяє Литву і Білорусь, який став би певним знаком, певним стримувальним чинником для організаторів потоку нелегальних мігрантів", - заявила Шимоніте на прес-конференції в середу.

Вона назвала зростання кількості незаконних мігрантів із Білорусі "гібридною агресією" проти Литви та Євросоюзу. "Сам процес ми оцінюємо як гібридну агресію, яка спрямована не проти Литви, а проти всього Євросоюзу. Підставою стала принципова позиція всього ЄС, а також Литви щодо фальсифікованих результатів виборів, репресій проти цивільного суспільства і правозахисників", - сказала прем'єр.

Вона зазначила, що "в організації потоків нелегальних мігрантів беруть участь і активно, і пасивно відомства білоруського режиму". "Умови для перетину кордону створюють свідомо, і за цим ми схильні бачити, крім іншого, мету завдати шкоди нашій державі, дестабілізувати становище", - сказала Шимоніте.

За її словами, для контролю ситуації на кордоні залучають збройні сили.

Вона також заявила, що в п'ятницю уряд планує затвердити проекти законів, які "спростять і прискорять процедури розгляду прохань про притулок, оскільки ними (мігранти) також зловживають, і за цей час сподіваються, можливо, покинути територію Литви".

У зв'язку з цим наступного тижня скликають позачергову сесію парламенту.

Загалом цього року на кордоні з Білоруссю литовські прикордонники затримали понад 1,4 тис. незаконних мігрантів, основна їх частина - з Близького Сходу та Африки. З огляду на це кабмін Литви минулого тижня оголосив екстремальну ситуацію. Литовські посадовці стверджують, що це "організована білоруським режимом акція" проти Литви.

Про зведення огорожі на кордоні з Білоруссю в Литві задумалися ще в середині червня. Однак прем'єр Литви Шимоніте тоді заявляла, що це стало б марною тратою часу.

"Ми досліджуємо можливість установити фізичну огорожу. І коштуватиме вона, мабуть, EUR15 млн", - сказала міністр внутрішніх справ Агне Білотайте 17 червня в передачі "Тема дня" на ЛРТ.

Протяжність литовсько-білоруського кордону - 678,8 км. Розглядають різні варіанти - огорожа може бути і одинарною, і подвійною, з колючим дротом або сигналізацією.

За словами Білотайте, через природний рельєф огорожу неможливо встановити вздовж усього кордону. Наразі огорожу встановлено на 78 км кордону з Білоруссю. Ще близько 92,5 км кордону - це різного роду водойми, де огорожу встановити не вийде, тому її можуть встановити на ділянці ще 508 км. Один кілометр огорожі, за попередньою оцінкою, коштуватиме близько EUR30 тис. Крім того, уздовж огорожі треба інтегрувати відеокамери, датчики тощо. Їх установлення на 1 км кордону обійдеться в EUR130 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА