07:12 08.07.2021

Міністри оборони США і Туреччини обговорили питання гарантування безпеки аеропорту Кабула

2 хв читати
Міністри оборони США і Туреччини обговорили питання гарантування безпеки аеропорту Кабула

Міністр оборони США Ллойд Остін і його турецький колега Хулусі Акар під час телефонної розмови обговорили питання, пов'язані із гарантуванням безпеки аеропорту Кабула після виведення з Афганістану американських військ, повідомив Пентагон.

"Обидва лідери підтвердили важливість гарантування належної безпеки міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая і домовилися в найближчому майбутньому продовжити обговорення цієї теми", - йдеться в повідомленні.

Остін також "підтвердив важливість давніх відносин між США і Туреччиною в галузі оборони".

Як повідомлялося, в травні поточного року президенти США і Туреччини Джо Байден і Реджеп Таїп Ердоган досягли домовленості, що турецькі військові будуть відігравати провідну роль у гарантуванні безпеки аеропорту Кабула після завершення місії НАТО в Афганістані.

Пізніше в червні Акар підтвердив готовність гарантувати безпеку аеропорту Кабула за наявності відповідних умов.

"За наявності відповідних умов ми продовжимо гарантувати безпеку аеропорту імені Хаміда Карзая", - сказав міністр, додавши, що "жодного рішення з даного питання поки не прийнято".

Зі свого боку керівництво афганського руху "Талібан" виступило проти збереження Туреччиною в Афганістані свого військового контингенту.

"Туреччина входила до складу сил НАТО протягом останніх 20 років, тому вони повинні піти з Афганістану на підставі угоди, яку ми підписали з США 29 лютого 2020 року", - цитували ЗМІ заяву представника талібів в Досі Сухаіля Шахіна.

США і Велика Британія і деякі інші країни НАТО також розглядають можливість збереження частини військових у Афганістані для охорони своїх диппредставництв.

У вівторок цього тижня Шахін заявив телерадіокорпорації ВВС, що після виведення з країни іноземних військ закордонні посольства не потребуватимуть збройного захисту.

"Ми виступаємо проти іноземних збройних сил, а не проти діяльності дипломатів, робочих і неурядових організацій та посольств. Це те, чого потребує наш народ. Ми не будемо представляти для них жодної загрози", - наголосив він.

Разом із тим, як неодноразово заявляли американські офіційні представники, США пов'язують безпеку кабульського аеропорту з продовженням "дипломатичної присутності" в Афганістані.

США, як обіцяв президент Джо Байден, повинні вивести свої війська з Афганістану до 11 вересня.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА