08:34 09.07.2021

Україні для переходу до електронних виборів необхідно увійти до Топ-10 з кібербезпеки і заручитися довірою населення

2 хв читати
Україні для переходу до електронних виборів необхідно увійти до Топ-10 з кібербезпеки і заручитися довірою населення

Поліпшення ситуації з кібербезпекою і зростання довіри населення до електронних сервісів є основними умовами, необхідними для впровадження в Україні електронних виборів, заявив віце-прем'єр-міністр з цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Коли Україна буде в ТОП-10 у глобальних індексах з кібербезпеки, тоді можна переходити до електронних виборів", - сказав, зокрема, він на 4-й конференції з питань реформ в Україні, що завершилася в четвер у Вільнюсі.

Федоров додав, що Мінцифри ставить завдання до кінця 2023 року оцифрувати всі державні послуги. За його словами, це дозволить досягти зростання довіри громадян, і коли воно перевищить рівень довіри до нинішніх виборів, це стане другою умовою можливого переходу до електронних виборів.

"Якщо послуга не працює он-лайн, то не повинна працювати оф-лайн", - описав майбутній принцип надання державних послуг віце-прем'єр. За його словами, наступного тижня в Раді планується до прийняття в цілому закон про paperless: держоргани не зможуть вимагати у громадян документи, якщо вони вже є в держреєстрах.

Федоров також повідомив, що за наступні 12 місяців заплановано також досягти значного поступу у впровадженні електронного судочинства

Як повідомлялося, у вересні минулого року в інтерв'ю виданню "Новий час" глава Мінцифри сказав, що розглядається ідея організації виборів в електронному форматі в 2024 році.

"У нас є приціл на 2024 рік, на наступні президентські вибори. І я вам скажу: це як велика ідея, яка змушує тебе робити більше, ніж ти б робив, якби не було такої мети. Тому що електронні вибори - це божевільна відповідальність", - зазначив тоді Федоров, зазначивши, що з урахуванням світових трендів електронні вибори - "тільки питання часу".

Втім, вже тоді серед перепон він називав питання кібербезпеки і ментальну неготовність населення до електронних виборів, а також відсутність єдиного реєстру, в якому є повна, якісна інформація про українців.

Наприкінці червня 2021 року Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ) ООН опублікував четвертий Глобальний рейтинг кібербезпеки країн. Згідно з ним Україна з показником 65,93 посідає 78 місце зі 194 країн, очолює рейтинг з показниками 100 США, за якими з 99,54 йдуть Велика Британія і Саудівська Аравія. У складеному двома роками раніше індексі Україна була 54-ю.

Водночас в Національному індексі кібербезпеки, опублікованому e-Governance Academy of Estonia наприкінці минулого року, Україна була 25-ю серед 160 країн, за рік піднявшись на 4 позиції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА