14:12 09.07.2021

Посол Чевік звернувся до постійної ради ОБСЄ у зв'язку з триразовим збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню на Донбасі

2 хв читати
Посол Чевік звернувся до постійної ради ОБСЄ у зв'язку з триразовим збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню на Донбасі

Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ), посол Яшар Халіт Чевік у зверненні до постійної ради ОБСЄ наголосив, що порушення режиму припинення вогню на Донбасі та обмеження свободи пересування місії там посилилися.

"Ситуація з безпекою на сході України не покращується, а виклики лише загострюються", - наводить слова Чевіка прес-служба ОБСЄ.

Посол наголосив, що порушення режиму припинення вогню, труднощі, з якими стикається мирне населення, а також обмеження свободи пересування місії, зокрема інтенсивне й тривале глушіння сигналу її безпілотних літальних апаратів, посилилися.

"З моменту мого минулого звіту СММ зафіксувала триразове збільшення кількості порушень режиму припинення вогню", - повідомив Чевік.

За його словами, розширилася географія бойових дій вздовж лінії зіткнення, випадків ширшого застосування смертельної зброї стало помітно більше, а водночас зросла кількість і масштаб пошкоджень об'єктів цивільної інфраструктури.

Глава місії також наголосив, що особливо неприємним є погіршення ситуації з безпекою на ділянках розведення сил і засобів.

Крім того, Чевік звернув увагу, що за звітний період із 21 березня до 6 червня 2021 року СММ зафіксувала 25 жертв серед цивільного населення. Він додав, що приблизно 75% із них були жертвами спрацьовування мін, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів, наголосивши на необхідності "негайного прогресу у виконанні сторонами зобов'язань із протимінної діяльності".

Чевік нагадав, що свобода пересування мирного населення через лінію зіткнення, як і раніше, суттєво обмежується, і закликав відкрити всі відповідні блокпости, зокрема нові пункти пропуску в Золотому та Щасті.

Він також заявив, що безпілотники СММ дальнього радіусу дії піддавалися глушінню сигналу приблизно 80% польотів, що призвело до недавнього краху ще одного літального апарата.

"На закінчення глава СММ закликав сторони повернуться до застосування конструктивного підходу і на місцях, і в робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань безпеки, наголосивши, що прогрес можливий лише тоді, коли сторони візьмуть на себе відповідальність і відповідально ставитимуться до виконання своїх зобов'язань", - йдеться у прес-релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА