07:51 11.07.2021

У Молдові на дострокових виборах до парламенту відкрилися виборчі дільниці

2 хв читати
У Молдові на дострокових виборах до парламенту відкрилися виборчі дільниці

У неділю проходять дострокові вибори до парламенту Молдови. Як повідомили кореспонденту "Інтерфаксу" в Центральній виборчій комісії, о 7:00 відкрилися всі 2000 виборчих дільниць на всій території Молдови, зокрема 41 дільниця на правому березі Дністра, призначена для голосування жителями лівобережжя.

Ще 150 дільниць будуть відкриті в 36 країнах для голосування громадян Молдови, які перебувають за кордоном. Всі дільниці відкриті з 7.00 до 21.00 за місцевим часом.

Загальна кількість громадян Молдови з правом голосу, зареєстрованих в Державному реєстрі виборців, становить 3 282 837.

Під час виборів належить обрати 101 депутата парламенту на чотирирічний термін. Вибори проходять за звичною для Молдови пропорційною виборчою системою - за партійними списками в єдиному виборчому окрузі. Змішана система, за якою відбувалися вибори 24 лютого 2019 року, була скасована після втечі з країни олігарха Володимира Плахотнюка влітку 2019 року.

За депутатські мандати борються 20 партій, два блоки і один незалежний кандидат. На 101 депутатський мандат претендує 1791 кандидат. Кожне політичне формування має право внести до свого списку не більше 103 кандидатів.

Інтрига виборів полягає в тому, чи зможе президент Майя Санду зміцнити свою владу - отримати парламентську більшість і сформувати уряд самостійно, без створення коаліцій з іншими партіями. Альтернатива цьому - реванш Партії соціалістів на чолі з екс-президентом Ігорем Додоном. Після поразки Додона на виборах президента, на нинішніх парламентських виборах соціалісти створили єдиний блок з Партією комуністів екс-президента Володимира Вороніна. Згідно з опитуваннями, п'ятивідсотковий бар'єр для проходження в парламент можуть подолати ще 2-3 партії, але їх результати залежать від того, скільки отримають два головні конкуренти.

Для спостереження за виборами Центрвиборчком Молдови акредитував понад 2400 спостерігачів, зокрема - понад 600 міжнародних спостерігачів. Сама представницька Місія спостерігачів за лінією Міжпарламентської асамблеї СНД налічує 170 осіб.

Напередодні виборів заступник начальника Генерального інспекторату поліції Молдови Марін Максиан висловив побоювання, що в день голосування можливі провокації з боку деяких виборчих конкурентів, котрі мають намір чинити перешкоди жителям Придністров'я, які бажають взяти участь у виборах. Він зазначив, що поліція добре підготовлена, співробітники МВС проінструктовані про те, як повинні діяти в різних ситуаціях. Забезпечувати громадський порядок у день виборів у всій країні будуть 6 630 співробітників поліції, зокрема 4 946 поліцейських чергуватимуть біля виборчих дільниць.

Президент Молдови Майя Санду 28 квітня підписала указ про розпуск парламенту і призначила дату дострокових виборів. Це стало можливим після того, як Конституційний суд Молдови скасував введений парламентом режим надзвичайного стану у зв'язку з пандемією коронавірусу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА