21:30 11.07.2021

Трамп переконаний, що виграє справу проти американських соцмереж

3 хв читати
Трамп переконаний, що виграє справу проти американських соцмереж

Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що вірить в успіх поданого за його участю позову проти найбільших американських соцмереж.

"У них є імунітет проти неймовірної кількості речей. Однак проти цього позову імунітету у них немає, тому що вони порушили Конституцію. Це безпрецедентне порушення", - сказав він в ефірі Fox News, говорячи про соцмережі.

Крім того, Трамп повідомив, що визначився, чи буде балотуватися на наступних президентських виборах. "Поки що не можу повідомити про рішення", - додав він.

Раніше в липні Трамп, як повідомлялося, заявив, що вирішив взяти участь у подачі колективного позову до суду проти компаній Google, Twitter і Facebook, в яких його сторінки на сьогодні заблоковані.

"Сьогодні спільно з інститутом America First Policy я подаю колективний позов проти великих технологічних гігантів, включно з Facebook, Google і Twitter, а також проти їх генеральних директорів - Марка Цукерберга, Сундара Пічаї і Джека Дорсі - трьох дійсно хороших хлопців", - заявив Трамп журналістам 7 липня.

Позов розглядатиме суд у Флориді.

Колишній глава держави назвав дії соцмереж Twitter і Facebook неконституційними, такими, що порушують принцип свободи словами і взагалі - принципи американського життя.

Трамп зажадав, щоб суд ще до початку слухань зобов'язав ці компанії припинити "незаконну ганебну цензуру американського народу".

"Це буде перший з таких позовів до суду. За ним, як я припускаю, підуть інші", - попередив колишній президент.

"Я вірю, що в результаті ми отримаємо історичну перемогу, відстоявши нашу американську свободу, а також - свободу висловлювати думку", - додав він 7 липня.

Трамп пояснив, що наразі йдеться далеко не тільки про відстоювання його власних інтересів. Так, він розповів, що вважає великі американські соцмережі відповідальними за де-факто цензуру з цілої низки тем. Як приклад колишній президент назвав тему пандемії коронавірусу COVID-19. За словами Трампа, Youtube, наприклад, забороняв відео, в яких наводилася будь-яка точка зору, що суперечила офіційній позиції американських федеральних медслужб.

"Соцмережі слідували розпорядженням Центру з контролю і профілактики захворювання (CDC), а цей центр часто опинявся неправим", - стверджує Трамп. Також на Youtube, за його інформацією, видаляли відео з критикою ВООЗ. "Але ж у ВООЗ так часто помилялися", - додав Трамп.

Газета "Вашингтон пост", яка останніми роками, загалом, критично ставиться до Трампа і його діяльності, наводила думки юристів, які вважають, що шанси колишнього президента на успіх у суді невеликі.

Серед іншого, за даними газети, позивачам буде складно обґрунтувати твердження, згідно з яким соцмережі порушують Першу поправку до Конституції США. У цій поправці, зокрема, йдеться про необхідність гарантувати свободу слова. Однак газета пояснює, що "традиційно Першу поправку прийнято застосовувати до владних структур, а не до приватних компаній".

Трамп же під час свого виступу пояснив, чому вважає, що положення Першої поправки можна застосувати до соцмереж. "Вони стали інструментом цензури влади США", - вважає екс-президент.

Екс-президент розповів, що його інтереси будуть відстоювати адвокати, які зазвичай захищають інтереси тютюнових компаній. "Судячи з усього, вони відмінно справляються зі своєю роботою. Я вирішив дізнатися, чи готові вони взятися і за цю справу. Виявилося, що вони готові", - заявив Трамп.

Трамп під час виступу нагадав слова Джорджа Вашингтона, який вважав, що без свободи слова американців, "що стали дурними і мовчазними, можна буде відвести на забій, як овець".

Twitter раніше безстроково заблокував сторінку Трампа на своїй платформі. У Facebook і Instagram Трампа заблокували на два роки. Відеохостинг YouTube, який належить компанії Google наприкінці січня продовжив на невизначений термін заборону на публікацію нових відео на його каналі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА