16:00 12.07.2021

Литва просить подвоїти кількість прикордонників ЄС для охорони кордону з Білоруссю на тлі припливу біженців

2 хв читати
Литва просить подвоїти кількість прикордонників ЄС для охорони кордону з Білоруссю на тлі припливу біженців

Служба охорони держкордону Литви (СОДКЛ) просить Європейське агентство охорони кордонів і берегових ліній Frontex збільшити свій персонал удвічі порівняно з початковою потребою.

СОДКЛ у понеділок повідомляє, що замість запитаних раніше 30 груп працівників Frontex на кордон Литви та Білорусі направлено запит на 60 патрулів для здійснення спостереження й охорони кордону. Також направлено запит на 30 автомобілів, два гелікоптери й обладнання - термовізори.

Литовським прикордонникам допомагатимуть і спеціальні команди з перекладачами. Вони збиратимуть інформацію про нелегальних мігрантів, цілі та обставини їхньої поїздки, а також допомагатимуть в ідентифікації затриманих осіб.

Виконавчий директор Frontex Фабріс Лежері заявив про готовність агентства направити в Литву більше працівників і техніки з постійного корпусу Frontex. "Це буде зроблено в терміновому порядку, швидше, ніж планувалася, а сили будуть більш численними. У співпраці з відповідальними литовськими відомствами буде активовано механізм термінової прикордонної допомоги (Rapid Border Intervention)", - наводяться в прес-релізі СОДКЛ слова Лежері.

Точну кількість персоналу та засобів Frontex, що спрямовуватимуться в Литву, буде озвучено після узгодження логістичних та інших питань операції щодо посилення охорони кордону.

Глава СОДКЛ Рустамас Любаєвас наголосив, що "у зв'язку з постійними змінами ситуації на литовсько-білоруському кордоні та спробами мігрантів знайти нові шляхи ми переглядаємо наші колишні потреби". "Ухвалено рішення запросити більше патрулів і техніки для зміцнення охорони східного кордону. Frontex відреагувало оперативно й вирішило активувати механізм надання термінової прикордонної допомоги", - зазначив він.

"Це перший випадок за всю історію агентства, коли механізм RBI застосовується не біля південних кордонів Євросоюзу, а на східному кордоні блоку", - наголосив Любаєвас.

Останніми місяцями Литва стикається з потоками нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю, що зросли майже у 20 разів. Здебільшого це мігранти з Близького Сходу й Африки, багато без документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА