19:03 13.07.2021

Парламент відправив на доопрацювання законопроект про легалізацію медканабісу

2 хв читати
Парламент відправив на доопрацювання законопроект про легалізацію медканабісу

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності (законопроект №5596).

За таке рішення на засіданні у вівторок проголосували 240 депутатів.

Законопроект №5596, зокрема, пропонує запровадити обмежений і контрольований обіг канабісу в медичних і наукових цілях, посилений контроль за його обігом, електронний реєстр усіх препаратів на основі канабісу та систему їх відпуску виключно за електронним рецептом.

Крім того, законопроект передбачає ліцензування будь-якої діяльності, пов'язаної з обігом медканабісу, звітність та подання інформації контролюючим органам, клінічні випробування і наукові дослідження щодо медичного канабісу, а також регулювання вмісту речовин канабісу відповідно до європейського законодавства.

Законопроект передбачає класифікацію конопель залежно від вмісту в них тетрагідроканабінолу (ТГК): медичні коноплі (Cannabis) з низьким вмістом ТГК у сухій масі (0,2-1%) і Cannabis із високим вмістом ТГК (понад 1%), а також промислові коноплі, вміст ТГК у сухій масі якої не перевищує 0,2%.

На думку авторів документа, він має дати поштовх розвитку меднаук і фармпромисловості шляхом впровадження можливості використання конопель у лікувальних і дослідницьких цілях. Законопроект також має забезпечити можливість пацієнтам отримувати й зберігати коноплі для застосування в лікувальних цілях відповідно до медпоказань згідно з виданим лікарем рецептом.

Як повідомлялося, раніше голова благодійної організації (БО) "100% Життя" Дмитро Шерембей заявив, що законопроект про легалізацію медканабісу підтримали всі офіційні інституції, зокрема вищі ієрархи церков, президент України та голова профільного парламентського комітету.

Водночас Шерембей наголосив, що в Україні загалом немає досвіду застосування канабіоїдів з медичною метою і немає ніякої історичної статистики споживання, яка дала б змогу оцінити потребу. За його оцінкою, медичного канабісу потребують близько 2,5 млн українців, які відчувають хронічні болі, що не знімаються іншими препаратами, зокрема онкопацієнти, пацієнти з епілепсією, психічними розладами.

Він наголосив, що наразі в Україні зареєстровано і застосовують близько 60 нарковмісних препаратів, "які набагато важчі і складніші, ніж канабіоїди, і які викликають конкретну наркозалежність".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА