19:17 13.07.2021

Зеленський провів зустріч з Шефчовичем, наголосив на важливості меморандуму з ЄС про стратегічне партнерство у сфері критичної сировини та загрозу "Північного потоку-2"

2 хв читати
Зеленський провів зустріч з Шефчовичем, наголосив на важливості меморандуму з ЄС про стратегічне партнерство у сфері критичної сировини та загрозу "Північного потоку-2"

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з віце-президентом Європейської комісії (ЄК) Марошем Шефчовичем наголосив на важливості підписаного меморандуму з ЕС про порозуміння щодо партнерства у сфері критичної сировини та батарей та загрозі проекту "Північний потік-2".

"На зустрічі з Марошем Шефчовичем наголосив на важливості меморандуму з ЄС про стратегічне партнерство у сфері критичної сировини. Робимо більш прозорою і привабливою для інвесторів літієву й титанову галузь. Вкотре наголосив на величезній загрозі "Північного потоку-2" для безпеки України та всієї Європи", – написав Зеленський на своїй сторінці в Twitter у вівторок ввечері.

Як повідомляє Офіс президента України, під час зустрічі президент наголосив, що останнім часом українська влада зробила багато для більшої прозорості та привабливості для інвесторів літієвої та титанової галузі.

У свою чергу віце-президент Єврокомісії зазначив, що стратегічне партнерство в сировинній галузі - важливий етап у розвитку відносин між Україною та ЄС, оскільки сфера критичної сировини має в Україні величезний потенціал.

У цьому контексті обговорювалося залучення європейських компаній до участі в приватизації об'єктів видобувної галузі України, зокрема з використанням можливостей інвестиційної платформи в межах Європейського альянсу критичної сировини.

Також Шевчович відзначив прогрес України та рішучість української влади у проведенні земельної та судової реформи.

"Особливу увагу під час розмови було присвячено енергетичній проблематиці. Володимир Зеленський відзначив особисту роль Шефчовича у тристоронніх переговорах у 2019 році щодо укладення контракту на транзит газу територією України, завдяки чому країна отримала значні фінансові ресурси для розвитку, та висловив сподівання на активну роль Єврокомісії у подальшому забезпеченні прозорого та конкурентного європейського ринку енергоносіїв", - йдеться у повідомленні.

Крім того, співрозмовники обговорили низку актуальних питань порядку денного відносин між Україною та ЄС, зокрема в контексті підготовки до 23-го Саміту Україна-ЄС, запланованого на 12 жовтня 2021 р. у Києві.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та Шефчович підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства у сфері критичної сировини та батарей. Підписання відбулося під час конференції високого рівня "Стратегічне партнерство між ЄС та Україною у сфері критичної сировини та батарей " у Києві у вівторок.

Прем'єр уточнив, що конкретні дії будуть напрацьовані до осені: "це будуть конкретні кроки щодо кожного напрямку сировини, батарей, співпраці з інвесторами, укладення дво- або багатосторонніх угод".

За словами Шмигаля, ефективне управління надрами і природними ресурсами дасть змогу в найближчі десять років додати до ВВП України понад EUR400 млрд.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА