07:30 14.07.2021

ЄС закликає заможні країни активніше ділитися вакцинами для боротьби з пандемією COVID-19

3 хв читати
ЄС закликає заможні країни активніше ділитися вакцинами для боротьби з пандемією COVID-19

Європейський союз закликає країни з більш високим рівнем достатку активніше ділитися вакцинами з менш заможними державами, щоб швидше впоратися з пандемією COVID-19 у глобальному масштабі.

"Ціна бездіяльності в сенсі нездатності допомогти вакцинувати весь світ буде набагато вищою для країн з розвиненою економікою, ніж те, що всім їм разом (інакше) доведеться витратити на це", - написав у вівторок в своєму блозі глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Він навів дані ВООЗ, згідно з якими до середини 2021 року в ЄС однією дозою щеплення будуть охоплені понад 60% населення, водночас середньосвітовий показник складе всього 24%, а в країнах з низьким рівнем доходу - близько 1%.

"У співпраці з виробниками вакцин ми працюємо над збільшенням потужностей з виробництва вакцин в ЄС до більш ніж 3 мільярдів доз на рік до кінця 2021 року - заявляє Боррель. - Це має дозволити нам ділитися великою кількістю доз".

"Однак іншим партнерам також необхідно виробляти більше, щоб приєднатися до спільного підходу до глобальної вакцинації", - наголошує він.

Автор блогу зазначає, що через вісімнадцять місяців після початку пандемії рівень вакцинації в Європі швидко виріс, і поставлена навесні Брюсселем мета вакцинувати наприкінці літа 70% населення виконується. Кількість госпіталізацій і смертність знизилися, хоча рівень інфікування в останні тижні знову зростає.

За словами Борреля, на глобальному рівні, головним чином через розрив у темпах вакцинації, криза не закінчилася. Пандемія посилила соціальні та економічні диспропорції в світі. Відновлення піде різними швидкостями, і світ після COVID-19 ризикує стати більш нерівним, що призведе до посилення геополітичної напруженості. У цьому контексті європейці повинні посилити допомогу своїм партнерам.

"Це не тільки моральний обов'язок, - наполягає Боррель. - Це також у наших власних інтересах. Якщо деякі країни і регіони залишаться нещепленими, можуть розвинутися нові штами, проти яких існуючі вакцини не діють".

Він зазначає, що ЄС зробив значний внесок у розробку нового покоління мРНК-вакцин і, виробляючи 750 мільйонів доз, є світовим лідером у цій сфері. Створення "Команди Європа" (Team Europe), до якої входять європейські інститути, держави-члени ЄС і фінансові установи союзу, допомогло країнам-партнерам з низьким і середнім рівнем доходів протистояти пандемії, надавши їм гнучку фінансову підтримку.

"ЄС зіграв ключову роль у створенні центру COVAX, і ми продовжимо виступати за зміцнення і реформування ВООЗ, уникаючи при цьому будь-якого політизування науки", - обіцяє Боррель, зазначивши, що на початку пандемії "національні рефлекси були домінуючою політичною реакцією".

"Ми стали свідками геополітичної "битви наративів", спочатку з використанням маскової дипломатії, а потім дипломатії вакцин, - нагадав він. - Відповідь на пандемію часто інтерпретувалася як змагання між суперниками і системами, і були розгорнуті масштабні кампанії дезінформації, націлені на ЄС. У нас були труднощі з освітленням нашої глобальної участі..."

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА