11:23 14.07.2021

ЄСПЛ закликає Росію дозволити реєструвати одностатеві шлюби

2 хв читати
ЄСПЛ закликає Росію дозволити реєструвати одностатеві шлюби

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія, відмовляючи в реєстрації одностатевих шлюбів, порушує право на приватне життя, передбачене Конвенцією про захист прав людини та основних свобод.

"Одностатеві пари так само здатні, як і різностатеві, вступати в серйозні стосунки, при цьому необхідне офіційне визнання і захист їхніх стосунків. На державах лежить обов'язок враховувати це й забезпечувати баланс між їхніми потребами та потребами суспільства загалом", - ідеться в повідомленні ЄСПЛ.

До суду звернулися три одностатеві пари, яким у РФ понад 10 років відмовляють у реєстрації шлюбу. Одна з пар - москвички Ірина Федотова та Ірина Шипітько у 2009 році звернулися з позовом до Тверського суду Москви, в якому просили визнати незаконною відмову РАЦС зареєструвати їхній шлюб. Суд відхилив вимоги позивачів, мотивувавши своє рішення тим, що в РФ шлюбом вважається союз чоловіка та жінки. Вищі інстанції затвердили рішення районного суду.

Пара звернулася до Європейського суду, який об'єднав їхню скаргу з аналогічними справами жителів Липецької області "Д.Чунусов і Ю.Євтушенко проти Росії" та "І.Шайхразнова і Ю.Яковлєва проти Росії". ЄСПЛ визнав, що РФ порушила щодо заявників статтю 8 Конвенції (право на повагу до приватного та сімейного життя). Водночас, зазначається в рішенні, суд не може накладати на країну прямої вимоги у визнанні одностатевих шлюбів, проте вважає, що держава має знайти компроміс.

"Стаття 8 прямо не накладає на державу зобов'язання офіційно визнавати одностатеві союзи. Однак це передбачає необхідність встановлення справедливого балансу між конкуруючими інтересами одностатевих пар і суспільства загалом. (...) Щодо аргументу про те, що більшість росіян не схвалюють одностатеві союзи, то доступ меншини до прав не може залежати від згоди більшості", - йдеться в рішення ЄСПЛ.

Також суд підтвердив, що надання меншинам доступу до офіційного визнання статусу їхніх пар у формі, відмінній від шлюбу, не суперечитиме "традиційному розумінню шлюбу", що переважає в Росії, або поглядам більшості, на які посилався уряд РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА