14:03 14.07.2021

СБУ викликає на допит деяких народних депутатів у справі "харківських угод"

3 хв читати
СБУ викликає на допит деяких народних депутатів у справі "харківських угод"

Служба безпеки України викликає на допит у межах розслідування справи щодо "харківських угод" деяких чинних народних депутатів.

На сайті СБУ в розділі "повістки", зокрема, значиться, що Юрія Бойка викликають на допит 21 липня, Віталія Борта і Сергія Ларіна - 20 липня, Ігоря Палицю, Дмитра Шпенова викликають повістками до СБУ на 19 липня.

"Зазначених громадян України було викликано на допит у так званій справі харківських угод. Як чинних народних депутатів України їх викликали через апарат Верховної Ради", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" речник СБУ Артем Дехтяренко.

Як повідомлялося, на засіданні РНБО України вирішили доручити СБУ розслідувати обставини голосування в 2010 році за ратифікацію "харківських угод" про продовження перебування ЧФ РФ у Криму до 2042 року. "Є окреме доручення СБУ - з'ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має відкрити (провадження) за ст. 111 КК (держзрада) стосовно відповідних осіб", - сказав секретар РНБО Олексій Данілов 11 березня на брифінгу в Києві після завершення засідання РНБО.

Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування стосовно посадовців органів державної влади за фактом вчинення державної зради у 2008-2010 роках. Розслідуються, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року "Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року", дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради. За попередніми даними слідства, підписання цього документа призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, причетних до анексії території АР Крим у 2014 році.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков нагадав, що депутати не несуть відповідальності за голосування в залі, тому не впевнений, що рішення РНБО про притягнення депутатів, котрі підтримали "харківські угоди" від 2010 року про продовження перебування ЧФ РФ на території України до 2042 року, може бути реалізоване в повному обсязі.

16 березня у рамках розслідування слідчі СБУ провели обшуки у Верховній Раді, зокрема її комітетах, Головному науково-експертному управлінні ВР, Раді національної безпеки і оборони України, Міністерстві закордонних справ України та Кабінеті Міністрів України. У відомстві наголосили, що під час обшуків було знайдено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави до підписання й ухвалення зазначених документів усвідомлювало їхні наслідки, зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань і спеціальних служб Російської Федерації, які надалі брали участь в анексії Криму та заподіянні збитків економічним інтересам.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова вважає передчасним говорити про можливу персональну відповідальність народних депутатів, які в 2010 році голосували за "харківські угоди" про продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА