17:24 14.07.2021

КАС ВС визнав протиправним указ президента про скасування призначення Тупицького суддею КС

3 хв читати
КАС ВС визнав протиправним указ президента про скасування призначення Тупицького суддею КС

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав протиправним та скасував указ президента України про скасування указу щодо призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України, повідомляє Верховний Суд.

"Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив позов Олександра Тупицького до президента України, визнав протиправним та скасував указ президента України від 27 березня 2021 року №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування указу президента України від 14 травня 2013 року №256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України", - йдеться у повідомленні Верховного Суду, розміщеному на сторінці у Facebook.

За інформацією Верховного Суду, рішення ухвалено 14 липня.

Верховний Суд роз'яснив, що президент України під час вирішення питань утворення, формування органів державної влади та унормування їхньої діяльності зобов’язаний діяти лише в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У Верховному Суді зазначають, що підстави та порядок звільнення з посади судді Конституційного Суду України визначено в ст. 149-1 Конституції України та ст. 20 закону України "Про Конституційний Суд України".

"Реалізація повноважень президента України стосовно формування складу Конституційного Суду України здійснюється виключно шляхом видання указів про призначення суддів Конституційного Суду України. Іншого способу реалізації президентом України конституційних повноважень, пов’язаних із формуванням Конституційного Суду України, зокрема шляхом скасування раніше виданих актів із кадрових питань (у конкретному випадку щодо призначення судді Конституційного Суду України на цю посаду), Основним Законом України не передбачено", - пояснюють у Верховному Суді.

Зокрема, колегія суддів вважає необґрунтованими посилання відповідача на норми п. 17 ч. 1 ст. 106 Конституції України як на правову підставу для підписання спірного указу, оскільки "зазначені положення не регламентують відносин із формування складу Конституційного Суду України, а визначають повноваження президента України щодо здійснення керівництва у сферах національної безпеки та оборони держави та кадрових військових питань, що належать до його компетенції".

У Верховному Суді наголошують, що основним мотивом для видання спірного указу слугувало те, що "позивач та деякі інші судді Конституційного Суду України голосували за рішення цього суду від 27 жовтня 2020 року №13-р/2020 року, ухвалення якого мало наслідком втрату чинності рядом норм антикорупційного законодавства та призвело до дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, дискредитації нашої держави на міжнародній арені".

"Однак колегія суддів, не вдаючись до оцінки та аналізу зазначеного вище рішення Конституційного Суду України, зазначає, що видання президентом України на цій підставі акту про скасування указу про призначення особи на посаду судді Конституційного Суду України є порушенням встановлених Конституцією та законами України гарантій незалежності та недоторканності судді Конституційного Суду України", - резюмують у Верховному Суді.

Рішення КАС ВС може бути оскаржене у Великій палаті Верховного Суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА