19:28 14.07.2021

НАБУ завершило досудове розслідування за фактом заподіяння "Укрзалізниці" 103 млн грн збитків

2 хв читати
НАБУ завершило досудове розслідування за фактом заподіяння "Укрзалізниці" 103 млн грн збитків

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування у справі про заподіяння майже 103 млн грн збитків АТ "Укрзалізниця" під час закупівлі дизельного палива.

"14 липня 2021 року НАБУ та САП відкрили матеріали слідства підозрюваним та стороні захисту для ознайомлення", - повідомляє прес-служба НАБУ.

Як повідомлялося, фігурантами справи є колишній керівник філії "Центр забезпечення виробництва" ("ЦЗВ") АТ "Укрзалізниця" та начальник управління обліку нафтопродуктів та складського господарства "ЦЗВ", яким інкримінується ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) КК України, а також організатор злочину - високопоставлений представник постачальника дизельного палива, який вже перебуває у міжнародному розшуку за іншою справою.

За даними слідства, на початку січня 2017 року філія "ЦЗВ" АТ "Укрзалізниця" підписала з підконтрольним учасникам корупційної схеми підприємством низку договорів на закупівлю 55 тис. тонн дизельного палива за ціною від 18 499 грн до 18 999 за тонну. Водночас керівник філії відмовився від замовлення дизельного палива за цими економічно вигідними договорами, і замість цього в січні 2017 року замовив дизельне паливо у тій самій компанії, але за більшою ціною - від 21 300 грн до 22 230 грн за тонну.

Згодом, наприкінці січня 2017 року, учасники корупційної схеми, діючи в інтересах і на користь згаданої компанії, уклали низку додаткових угод до договору на постачання, якими безпідставно збільшили ціну дизпалива для "Укрзалізниці" на 10%.

Незаконні дії підозрювані приховували за допомогою маніпуляцій із довідками щодо коливань цін на ринку палива. Одразу після декількох підвищень цін за операціями постачання керівництво філії видало рознарядки на постачання всього обсягу палива. Як наслідок, у січні-лютому 2017 року АТ "Укрзалізниця" переплатило понад 102,7 млн грн, придбавши дизельне паливо за ціною вже від 22 421,1 до 22 971 грн за тонну.

18 травня 2021 року фігурантам справи було повідомлено про підозру.

Зазначається, що ця справа є четвертим епізодом викритої детективами НАБУ корупційної схеми, яка діяла у 2015-2017 роках на "Укрзалізниці" за участю однієї й тієї самої комерційної компанії з продажу нафтопродуктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА