08:24 15.07.2021

Франко-німецькі "кластери" з Донбасу більше дипломатичний інструмент тиску на Росію, ніж інструмент закінчення війни - Гармаш

2 хв читати
Франко-німецькі "кластери" з Донбасу більше дипломатичний інструмент тиску на Росію, ніж інструмент закінчення війни - Гармаш

Франко-німецький проект "кластерів" з розробки дорожньої карти щодо врегулювання ситуації на Донбасі є куди більше дипломатичним інструментом тиску на Росію в частині виконання нею Мінських домовленостей, ніж інструментом закінчення війни на сході України, вважає донеччанин у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з Донбасу Сергій Гармаш.

Як зазначив Гармаш, "кластери" містять позицію, яка однозначно і критично неприйнятна для Росії, а саме їх затвердження на рівні глав держав і урядів".

"Це рівнозначно визнанню Москвою себе стороною конфлікту, що перекреслює для Кремля весь сенс його донбаської авантюри і багатомільярдних витрат на неї ... Я не вірю в перспективність "кластерів", як інструменту закінчення війни на Донбасі. Але я бачу їх потенціал як дипломатичного інструмента тиску на Росію", - написав Гармаш на своїй сторінці в Facebook.

За словами представника Донецька в ТКГ, "навіть у разі, якщо президент Росії погодиться підписати "кластери", то це не означатиме, що Росія стане їх виконувати".

Водночас, він наголосив, що "франко-німецький проект "кластерів" містить неприйнятну і для України позицію - збереження незаконних збройних формувань (т.зв. "народної міліції" самопроголошених "республік") і здійснення нею охорони правопорядку як до, так і після виборів".

"Як мінімум, це суперечить "Мінському комплексу заходів", який передбачає роззброєння незаконних збройних формувань", - додав Гармаш.

Гармаш також прокоментував заяву керівника Офісу президента Андрія Єрмака про "підтримку Україною франко-німецького проекту кластерів".

"У повідомленні Єрмака я акцентував би увагу не на словах про "підтримку Україною "франко-німецького проекту "кластерів", а на тому, що "сьогодні Берлін, Париж і Київ повинні говорити єдиним голосом". Сьогодні це куди важливіше, ніж текст проекту, який допрацьовується. Він все одно неприйнятний для Москви в такому варіанті суб'єктів його підписання, тому давайте розглядати політичну заяву (Єрмака - ІФ) в дипломатичному контексті, а не як декларацію", - підсумував Гармаш.

Як повідомлялося, за підсумками візиту президента України 11-12 липня з робочим візитом до Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про "підтримку Україною франко-німецького проекту "кластерів" з реалізації Мінських домовленостей, необхідності Києву, Берліну та Парижу мати єдиний голос у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, а також щодо проведення саміту нормандської четвірки вже найближчим часом".

19 травня Україна внесла свої доробки до франко-німецького проекту "кластерів". Вони складалися, зокрема, у встановленні контролю над кордоном до проведення виборів на Донбасі, і в створенні замість "народної міліції" узгодженого з українською владою патруля.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА