10:21 15.07.2021

Сертифікат на володіння державною мовою може бути анульований судом – голова Нацкомісії Демська

3 хв читати
Сертифікат на володіння державною мовою може бути анульований судом – голова Нацкомісії Демська

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська заявляє, що підставами для звернення до суду для анулювання державного сертифікату на рівень володіння державною мовою можуть бути порушення, зафіксовані під час складання іспиту.

"Я прихильник концепції презумпції невинуватості: винним стає той, кого винним визнав суд. Підставою для звернення до суду можуть бути виявлені правопорушення, зокрема якщо було зафіксовано, що під час складання іспиту людина списує, що замість неї прийшов хтось інший або були вчинені якісь інші протиправні дії. Відповідно, якщо ми, переглядаючи якесь відео - а всі наші локації будуть із відеоспостереженням - бачитимемо, що вони протиправні, то очевидно, що Комісія подаватиме до суду. Це має бути правовим процесом, а не каральним", - сказала Демська в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На уточнювальне запитання, чи буде публічною інформація про результати іспитів тієї чи іншої особи, голова Нацкомісії заявила, що відповідно до порядку ведення реєстру державних сертифікатів будь-хто може шукати сертифікат за його серійним номером або ПІБ власника на сайті Комісії у відповідному розділі.

"Пошук дає доступ до такої інформації: ПІБ власника державного сертифікату, серійний номер і дата видачі сертифіката, рівень володіння державною мовою, дата і номер рішення Комісії про встановлення результатів іспиту та видачу державного сертифікату", - розповіла вона.

Водночас Демська зазначила, що інформація про кількість отриманих під час іспиту балів, а також відео співбесід доступними для громадськості не будуть.

Голова Нацкомісії також повідомила, що процес складання іспитів буде повністю автоматизований, а сама система створює рівні умови для всіх претендентів.

"Ми сьогодні маємо приблизно 1 800 завдань, вони всі в базі завдань. На іспиті система рандомно обирає те чи інше завдання. Тобто яке конкретно завдання буде у людини, не знає ніхто. Усна частина відбувається наступним чином: ви отримуєте запитання від системи, відповідаєте, записуючи відео, і відправляєте його на перевірку. Далі екзаменатор, який перевіряє такі роботи, отримує роботу на перевірку в порядку черги згідно з часом подання без зазначення, чия це робота", - розповіла Демська.

Як повідомлялося, 16 липня 2021 року набуває чинності норма закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" про іспит на рівень володіння державною мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Нацкомісією зі стандартів державної мови, який необхідний для набуття громадянства України, а також для претендентів на посади в органах державної влади або місцевого самоврядування.

Іспит із визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов'язані володіти нею і застосовувати її під час виконання службових обов'язків, передбачатиме чотири частини: "Культура мови" (24 тестових завдання), "Читання" (20 тестових завдань), "Письмо" (одне завдання відкритого типу), "Говоріння" (два завдання відкритого типу). За результатами успішного проходження іспиту видається державний сертифікат про рівень володіння мовою, який діє безстроково. Іспит можна перескладати необмежену кількість разів, але не частіше ніж один раз на чотири місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА