10:31 15.07.2021

Демська схвалює прирівнювання у перехідний період посвідчень про вільне володіння державною мовою до держсертифікатів про рівень володіння державною мовою

2 хв читати
Демська схвалює прирівнювання у перехідний період посвідчень про вільне володіння державною мовою до держсертифікатів про рівень володіння державною мовою

Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська вважає хорошою ініціативу прирівняти на перехідний період посвідчення про вільне володіння державною мовою до державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.

"Якщо прирівнювати на перехідний період, скажімо, на півроку, то це хороша ініціатива. Тому що державних сертифікатів ще буде небагато. Оскільки екзаменування розпочинається з 16 липня, то було б добре дати людям час, щоб ці сертифікати отримати. Це знизило б напругу в цьому питанні. Крім того, тут ще втрутилася епідемія, в результаті чого наразі маємо велику кількість конкурсів на держслужбу", - сказала Демська в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас вона зазначила, що посвідчення, яке отримували в 2017-2019 роках, свідчило просто про вільне володіння державною мовою, а державний сертифікат посвідчує відповідний рівень володіння мовою.

"Тому автоматично їх прирівнювати немає підстав. Окрім того, іспит, який був раніше, був орієнтований на знання мови: правильне відмінювання, вживання слів тощо. Наш іспит повністю орієнтований на визначення здатності людини якісно, чітко, грамотно комунікувати від імені держави", - додала вона.

Раніше депутати від фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроект №5598, який пропонує прирівняти посвідчення про вільне володіння державною мовою до державного сертифікату про рівень володіння державною мовою, що наразі не передбачено законодавством.

Як повідомлялося, 16 липня 2021 року набуває чинності норма закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" про іспит на рівень володіння державною мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Нацкомісією зі стандартів державної мови, який необхідний для набуття громадянства України, а також для претендентів на посади в органах державної влади або місцевого самоврядування.

Іспит із визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які зобов'язані володіти нею і застосовувати її під час виконання службових обов'язків, передбачатиме чотири частини: "Культура мови" (24 тестових завдання), "Читання" (20 тестових завдань), "Письмо" (одне завдання відкритого типу), "Говоріння" (два завдання відкритого типу). За результатами успішного проходження іспиту видається державний сертифікат про рівень володіння мовою, який діє безстроково. Іспит можна перескладати необмежену кількість разів, але не частіше ніж один раз на чотири місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА