11:01 15.07.2021

Кабмін схвалив створення національного природного парку площею 6,83 тис. га в Холодному Яру

2 хв читати
Кабмін схвалив створення національного природного парку площею 6,83 тис. га в Холодному Яру

Кабінет Міністрів схвалив створення національного природного парку "Холодний Яр" на території Черкаського р-ну (Черкаська обл.), для його створення 6,83 тис. га вилучено у держпідприємства "Кам'янське лісове господарство", а 4 га - у Черкаської обласної держадміністрації.

Відповідне рішення про розширення природно-заповідного фонду уряд ухвалив на засіданні в середу.

"Екологи, громадські активісти та просто друзі живої природи не одне десятиліття боролися за створення в Холодному Яру на Черкащині національного природного парку. Сьогодні ми ще на крок наблизилися до того, щоб зберегти ці унікальні й типові природні комплекси і передати їх під особливий режим охорони держави", - пояснив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, слова якого наведено на сайті Мінекології.

За даними відомства, Холодний Яр - реліктовий лісовий масив у центрі України, його територія охоплює цінні землі, де зосереджено майже 150 унікальних історичних, археологічних, культурних і природних об'єктів, що потребують збереження та охорони.

На території нацпарку також збереглися залишки кількох древніх городищ, руїни підземних церков і печер, а також зустрічається низка рослин, занесених до Червоної і Зеленої книги України.

Мінекології уточнило, що територія парку входить до Смарагдової мережі Європи - мережі охоронюваних територій особливого (загальноєвропейського) природоохоронного значення. Станом на 2015 рік Смарагдова мережа Європи налічувала 3,5 тис. потенційних і повністю сертифікованих об'єктів загальною площею майже 600 тис. кв. км у 16 країнах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА