18:10 15.07.2021

Екс-нардепа Жеваго оголошено в міжнародний розшук у справі банку "Фінанси та Кредит"

3 хв читати
Екс-нардепа Жеваго оголошено в міжнародний розшук у справі банку "Фінанси та Кредит"

За запитом Державного бюро розслідувань (ДБР) Інтерпол оголосив народного депутата Верховної Ради III-VIII скликань у міжнародний розшук.

"27 вересня 2019 року екс-нардепу було повідомлено про підозру. Він, як колишній власник банку "Фінанси та Кредит", організував розтрату $113 млн цієї фінансової установи", - повідомляє прес-служба ДБР.

Правоохоронці встановили, що підконтрольна екс-депутату офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а його банк став поручителем.

"Після того, як офшорна компанія не виконала договірні зобов'язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з кореспондентських рахунків українського банку. Після цього вказаний банк було визнано неплатоспроможним", - зазначили в ДБР.

Як повідомлялося, 2019 року ДБР заочно повідомило про підозру колишньому народному депутату Жеваго в причетності до розкрадання коштів банку "Фінанси та Кредит" на суму 2,5 млрд грн.

На початку грудня 2019 року слідчий суддя задовольнив клопотання, підтримане прокурором Генпрокуратури України, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Жеваго, якого підозрюють в організації розтрати майна банку "Фінанси та Кредит". Генпрокуратура уточнювала, що підозру екс-нардепу висунуто за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна за попередньою змовою), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках, згодом між банком "Фінанси та кредит" та іноземними банками було укладено договір застави на суму понад $113 млн, український банк став поручителем.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку "Фінанси та Кредит" ті самі $113 млн. Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк "Фінанси та Кредит" було визнано неплатоспроможним. Слідство встановило, що кошти, отримані за дорученням банку, було використано на користь іноземних компаній, які належать Жеваго.

Раніше в рамках розслідування було повідомлено про підозру двом топ-менеджерам цієї фінустанови. У двох кримінальних справах повідомлено про підозру також сімом колишнім посадовцям банку, четверо з яких нині перебувають у міжнародному і державному розшуку.

Національний банк України 17 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ухвалив постанову №898 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит", бенефіціаром якого є народний депутат Верховної Ради VIII скликання і виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго. Крім того, Нацбанк має намір відсудити у Жеваго заставу рефінансування "Фінанси та кредит", яким стало фінансове поручительство в розмірі 1,45 млрд грн.

Банк "Фінанси та кредит" засновано 1990 року.

На позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року Жеваго, який був народним депутатом з 1998 року, балотувався у мажоритарному окрузі №150 (Полтавська обл.), де програв кандидату від партії "Слуга народу" Олексію Мовчану.

У березні поточного року в рейтингу найбагатших бізнесменів України від видання "Forbes Україна" Костянтин Жеваго був третім. Його статки збільшилися з $1,1 млрд до $2,1 млрд. Найбільший його актив - компанія Ferrexpo ($1,4 млрд).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА