18:09 15.07.2021

Кожен громадянин України зобов'язаний володіти українською мовою - рішення КС

3 хв читати
Кожен громадянин України зобов'язаний володіти українською мовою - рішення КС

Володіння українською мовою є обов'язком кожного громадянина України. 

Про це йдеться в рішенні Конституційного суду України, який розглядав конституційність закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

"Володіти українською мовою як мовою свого громадянства – обов’язок кожного громадянина України. При цьому кожен громадянин України є вільним у виборі мови або мов для приватного спілкування", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті КС у четвер.

У ньому наголошується, що порядок функціонування української мови як державної та її підтримка державою мають поєднуватися із шанобливим ставленням до мов національних меншин, що історично проживають у межах України, та забезпеченням захисту мовних прав осіб, котрі належать до таких меншин.

"Українська мова є невіддільним атрибутом української державності, що зберігає свою історичну спадкоємність від давньокиївської доби. Українська мова – доконечна умова (conditio sine qua non) державності України та її соборності", - наголошують у КСУ.

Там уточнюють, що норми закону про забезпечення функціонування української мови як державної жодним чином не дискримінують російськомовних громадян і не обмежують перелік мов корінних народів і національних меншин, про що заявляли народні депутати, які направили подання щодо конституційності закону до КС.

"Конституційний Суд установив, що оспорений закон не містить приписів, які можуть обмежувати вільний розвиток, використання і захист мов, що мають юридичний статус мов національних меншин (включно з російською), а також тих приписів, що перешкоджали б державі сприяти розвиткові самобутності, зокрема мовної, корінних народів і національних меншин України", - повідомляє відділ комунікацій КСУ.

Зазначається, що суд констатував: законодавче врегулювання, метою якого є утверджувати українську мову як державну, захищає також і демократичний лад нашої держави, а дібрані законодавцем засоби в рамках застосованого в законі диференційованого підходу є домірними легітимній меті, що її переслідувано в оспореному законі.

"Суд вважає, що оспорений Закон є юридичним інструментом подолання наслідків тривалого перебування різних частин України в складі інших держав та загального зросійщення України, яке тривало не одне століття під час перебування України в складі спочатку царської Росії, а згодом СРСР, та є належною юридичною основою для запровадження інституційних механізмів, що забезпечують функціонування української мови як державної з можливістю вживати державою заходів підтримчої дії (affirmative action) на користь української мови, не перешкоджаючи розвиткові, використанню й захистові мов національних меншин України", - уточнюють у КС.

Крім того, повідомляється, що Конституційний Суд не виявив порушення права законодавчої ініціативи народних депутатів України під час розгляду оспорюваного закону на пленарних засіданнях Верховної Ради та його ухвалення.

Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Як повідомлялося, 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в цілому проект закону про українську мову, який передбачає обов'язкове використання державної мови в органах державної влади, місцевого самоврядування та інших публічних сферах суспільного життя. За відповідний законопроект у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

21 червня 2019 року до КС надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності мовного закону Конституції України. Уповноваженими авторів подання є депутати ВР від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков і голова фракції "Опозиційний блок" у ВР Вадим Новинський.

14 липня 2021 року Конституційний суд України визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА