19:48 15.07.2021

У Жеваго заперечують його оголошення в міжнародний розшук - заява

3 хв читати
У Жеваго заперечують його оголошення в міжнародний розшук - заява

Народного депутата Верховної Ради III-VIII скликань Костянтина Жеваго не оголошували в міжнародний розшук, повідомляє прес-служба екс-нардепа в четвер.

"Юридичному офісу Костянтина Жеваго відомо про подання українського бюро Інтерполу про його оголошення в міжнародний розшук. Це стало продовженням незаконного кримінального переслідування проти підприємця. За словами прес-служби і адвокатів пана Жеваго сьогодні жодних офіційних підтверджень цієї заяви від Інтерполу немає", - йдеться в повідомленні, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

У ньому наголошується, що зараз Інтерпол розглядає справу Жеваго, однак остаточного рішення щодо нього ще не прийнято.

"Клопотання українського бюро Інтерполу було направлено до центрального офісу організації ще в жовтні минулого року. Тривалість його розгляду свідчить, що наведені в документі аргументи не переконливі і вимагають ретельного вивчення", - додала прес-служба екс-нардепа.

Як повідомили раніше в четвер у Державному бюро розслідувань, Інтерпол оголосив народного депутата Верховної Ради III-VIII скликань в міжнародний розшук. "27 вересня 2019 року екс-нардепу було повідомлено про підозру. Він, як колишній власник банку "Фінанси і Кредит", організував розтрату $113 млн цієї фінансової установи", - зазначили в прес-службі ДБР.

27 вересня 2019 року ДБР заочно повідомило про підозру Жеваго в причетності до розкрадання коштів банку "Фінанси та кредит" на суму 2,5 млрд грн.

В ході досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках, згодом між банком "Фінанси та кредит" і іноземними банками було укладено договір застави на суму понад $113 млн, український банк виступив поручителем.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку "Фінанси і кредит" ті самі $ 113 млн. Застава іноземні банки списали відразу після того, як банк "Фінанси і кредит" був визнаний неплатоспроможним. Слідство встановило, що кошти, отримані за дорученням банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать Жеваго.

У грудні 2019 року слідчий суддя задовольнив клопотання, підтримане прокурором Генеральної прокуратури України, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому народному депутату України III-VIII скликань Костянтину Жеваго, який підозрюється в організації розтрати майна банку "Фінанси та Кредит". Жеваго оголошений в міжнародний розшук.

"У зв'язку із систематичною неявкою в орган попереднього розслідування він оголошений у міжнародний розшук і слідчим суддею дано дозвіл на його затримання. Зазначена постанова суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є підставою для затримання підозрюваного за межами України і видачі такої особи компетентним органам України", - повідомили тоді Генпрокуратурі.

Раніше в рамках розслідування було повідомлено про підозру двом топ-менеджерам цієї фінустанови. У двох кримінальних справах повідомлено про підозру також 7 колишніх посадовцям банку, четверо з яких зараз перебувають у міжнародному і державному розшуку.

Національний банк України 17 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ухвалив постанову №898 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит", бенефіціаром якого є народний депутат Верховної Ради VIII скликання і виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго. Крім того, Нацбанк має намір відсудити у Жеваго заставу рефінансування "Фінанси та кредит", яким стало фінансове поручительство в розмірі 1,45 млрд грн.

Банк "Фінанси та кредит" засновано 1990 року.

На позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року Жеваго, який був народним депутатом з 1998 року, балотувався у мажоритарному окрузі №150 (Полтавська обл.), де програв кандидату від партії "Слуга народу" Олексію Мовчану.

Досудове розслідування в зазначеному кримінальному провадженні здійснюється Державним бюро розслідувань під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА